Následuje tak kroky řady měst v regionu, která chtějí mít možnost ovlivňovat skladbu obyvatel či sociální situaci ve městě. I Chodov přiznal, že může tímto rozhodnutím zamezit vzniku například problémové ubytovny.

"Chodov odkoupí od soukromého majitele známý penzion Harmonie. Jeho konkrétní využití bude ještě předmětem diskuzí a jednání. Radnice za objekt se zahradou a parkovištěm, který původně sloužil jako mateřská škola a v posledních letech pak jako penzion s restaurací, zaplatí přibližně 21 milionů korun. Záměr už odsouhlasilo poslední únorové zastupitelstvo," potvrdil mluvčí chodovské radnice Martin Polák.

Penzion Harmonie.Penzion Harmonie.Zdroj: M. Polák

Harmonie leží téměř ve středu Chodova v centru jednoho z udržovaných sídlišť. Město se obává, aby v případě prodeje jinému zájemci, nevznikla z penzionu problematická ubytovna. „Chceme tak ve městě zabránit rozmachu obchodníků s chudobou,“ vysvětlil starosta Patrik Pizinger.

Ilustrační snímek
Karlovarský kraj rozdělí na aktivity seniorů půl milionu korun

Koupě Harmonie bude podle něho pro obyvatele Chodova každopádně přínosem. Město chce v následujících měsících vybrat z několika variant využití. Ve hřeje je například dům se zvláštním režimem, sociální služby nebo Alzheimer centrum jako zdravotní služby, internát pro ubytování studentů či pedagogů v rámci zachování střední školy ve městě, ale ve hře jsou i startovací garsonky pro mladé lidi.