Moderní knihovna má odpovídat evropským trendům a pro návštěvníky nebude jen místem pro půjčování literatury. Architekti z Ateliéru Kopecký počítají ve svém projektu se zachováním obou budov. V jedné bude oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou, druhá nabídne zázemí pro dětské čtenáře. Zcela novým prvkem bude schodišťové jádro s výtahovou šachtou. Knihovna rovněž poskytne malý sál pro pořádání akcí a své využití najde i upravená přilehlá zahrada.

„Knihovna zatím sídlí v nevyhovujících prostorách a je velmi aktivní, novou budovu si proto zaslouží. Navíc bylo nutné řešit vyhořelý objekt a jeho území,“ zdůvodnil dlouhodobý záměr starosta Chodova Patrik Pizinger.

Města už nesmí mít bezdoplatkové zóny, rozhodl Ústavní soud.
Zrušení bezdoplatkových zón se obcím v kraji nelíbí

Odhadované náklady na stavbu činní 40 milionů korun. Město počítá s dotací z ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci brownfieldů ve výši 50 procent.

Současný objekt knihovny ve Staroměstské ulici si Chodov ponechá ve svém vlastnictví i nadále. „Otevřeme diskuzi, co s ním, a budeme hledat jeho smysluplné využití,“ poznamenal starosta.

Čtenářům by knihovna mohla začít sloužit zhruba v závěru roku 2022.

Vítězná zhotovitelská firma na stavbu nové knihovny nyní dokončuje přestavbu chodovské základní školy v ulici Dukelských hrdinů na novou základní uměleckou školu.