Některé obce na Sokolovsku už se mohou zaradovat. Voda se jim v příštím roce nezdraží! Dobrá zpráva to je především pro obyvatele Chodova, kteří za vodu platí jednu z nejnižších cen v regionu. Zatímco část regionu už má jasno, že se zvyšování cen obávat nemusí, většina si bude muset na verdikt počkat ještě několik měsíců.

„Lidé ve městě zaplatí za vodu stejnou částku jako v letošním roce, tedy v průměru 72, 55 koruny za metr krychlový. Obyvatelé města tak budou mít i v dalším období nejlevnější vodu v širokém okolí," uvedl tiskový mluvčí Chodova Martin Polák s tím, že rozdíl mezi konkurenčními dodavateli je značný a v některých případech dosahuje bezmála i dvou desítek korun za metr krychlový. O ceně vody pro Chodov rozhodli minulý týden zástupci členských obcí Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech.„Při rozhodování o výši vodného a stočného v roce 2015 jsme vycházeli z prognóz makroekonomického vývoje České republiky, které předpokládají nízkou míru inflace. V příštím roce nepočítáme se zvýšením cen energií ani ostatních nakupovaných materiálů a služeb. Přihlíželi jsme také k tomu, že na území sdružení došlo ke stabilizaci spotřeby vody," uvedl Josef Hora, předseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech a starosta Chodova. Zachování dosavadních cen je pro uživatele dobrou zprávou a týká se 91 obcí. Většina z nich je ovšem na území Karlovarska – na Sokolovsku se tak kromě Chodova mohou radovat zatím jen obce Tatrovice, Krásno, Horní Slavkov, Nová Ves a Dolní Hluboká.

Obyvatelé ostatních obcí a měst si na informaci o cenách na rok 2015 budou muset ještě počkat. Například Vodohospodářská společnost Sokolov bude o cenách za vodu pro příští rok teprve jednat. „Podle každoročního postupu proběhne na Sokolovsku zpracování návrhu regionální ceny za vodné a stočné pro rok 2015 v průběhu měsíce listopadu. V polovině prosince pak valná hromada Sokolovské vodárenské odsouhlasí finální ceník," sdělila Deníku asistentka ředitele společnosti Petra Faustová.

Jak se vyměřuje cena za vodu?

Například cena vodného a stočného uvedená pro Chodov – 72,55 Kč za metr krychlový – je průměrná cena vypočítaná z celkových výnosů a fakturovaného množství pitné, resp. odpadní vody.
Vodné a stočné je totiž účtováno ve dvousložkové formě.
Jeho pohyblivá část se vypočítává podle skutečné spotřeby, cena vodného v této pohyblivé části bude 36,03 Kč, cena stočného 27,73 Kč včetně DPH za metr krychlový.
K této ceně se připočítává pevná složka, která se určuje jako roční pevná platba podle velikosti fakturačního vodoměru.
Konečná cena za kubík vody se tak u různých odběratelů liší a uváděná průměrná cena odpovídá ceně, jaká by byla účtována v případě jednosložkového vodného a stočného.
Kompletní informace o vodě včetně ceníků na rok 2015 lze najít na stránkách www.vodakva.cz. K dispozici je zde i interaktivní mapa, kde lze najít konkrétní údaje pro jednotlivé obce, například ohledně kvality a tvrdosti vody.