Boží chrámy se dnes večer otevřou na řadě míst Sokolovska. Připojí se tak k mezinárodní akci Noc kostelů, při níž mají lidé jedinečnou možnost nahlédnout do prostor, které jindy bývají veřejnosti nepřístupné. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na zajímavý program včetně komentovaných prohlídek.
V sokolovském kostele sv. Jakuba Staršího zvou od 18.30 hodin na koncert souboru JenTak pod vedením Andrey Plaché. Kdo zatouží vystoupat do věže, může tak učinit během celého večera až do 21.30 hodin. Na dospělé tam bude čekat překvapení a děti se zabaví v tvůrčích dílničkách. Závěr akce bude patřit společné modlitbě.

Živo má být také v sokolovském klášterním kostele svatého Antonína. Tady od 19 hodin vystoupí vynikající český chlapecký sbor Pueri Auri z Hradce Králové v doprovodu varhaníka Petera Jurgilewitsche z Bonnu. Tento jedinečný koncert připravil česko-německý Festival uprostřed Evropy, a to u příležitosti historické slavnosti inspirované 700. výročím povýšení Sokolova na město. V klášteře zazní staré i moderní skladby, jejichž autory jsou Giulio Caccini, Jan Campanus Vodňanský, Georg Friedrich Händel, Benjamin Britten, Petr Eben, Leoš Janáček, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a další.
Sbor Pueri Auri, který do Sokolova přijíždí po svém velmi úspěšném hostování v Anglii, navazuje na vynikající tradici chlapeckého chrámového sborového zpěvu na českém území s kořeny již ve 13. století. Ve sboru zpívají chlapci ve věku od 4 do 21 let. Hostují s vřelým ohlasem publika po celém světě. Umělecký vedoucí sboru Jakub Martinec pravidelně koncertuje také jako dirigent. Peter Jurgilewitsch je v Německu znám nejen jako varhaník, ale také jako pianista a sbormistr. Vstupné je 120 korun.

Po koncertu bude v rámci celostátní Noci kostelů v klášterní kapli zpřístupněna veřejnosti hrobka Nostitzů s komentovanými prohlídkami.

K mezinárodní akci se letos poprvé připojilo i Farní společenství římskokatolické církve v Krajkové. „Věříme, že si lidé jistě najdou něco, co je zaujme. Ať už je to zvonění veřejnosti na kostelní zvony, prohlídka věže, která nebyla po dlouhá léta zpřístupněna, anebo některý z námi připravovaných koncertů. Zajímavé jistě také bude promítání krátkého filmu Most či přednáška Petra Rojíka o historii Krajkové a okolí s promítáním diapozitivů. Závěrečnou tečkou bude kraslická rocková skupina Rest, která hraje hudbu na motivy Pink Floyd a kterou doprovodí světelnými efekty Jan Zadák," vyjmenovala hlavní body programu jedna z organizátorů akce Alexandra Pokorná.
„Po celou dobu programu bude možno si prohlédnout celý kostel, vystoupat na kůr k varhanám či nahlédnout do zákristie. Věž bude zpřístupněna od 16 do 17 hodin, v případě velkého zájmu i déle. Výstup na věž bude možný v maximálním počtu šesti osob, jen na vlastní nebezpečí a je vhodný spíše pro fyzicky zdatné osoby. Děti do 13 let budou vpuštěny pouze v doprovodu rodičů," upozornila Pokorná. Chybět nebude malé občerstvení. Vstup je zdarma.

Kostely se dále otevřou v Chodově i Kynšperku nad Ohří.