Množí se stížnosti lidí na bezohlednost majitelů psů. Ti podle nich na dlouhých vodítkách ohrožují cyklisty na cyklostezkách. A nejen to. Psi podle nich stále více znečišťují město svými výkaly. Žádají proto nápravu, zejména ze strany města. Jedním z návrhů od stěžujících si lidí byl dokonce zákaz vstupu psů na cyklostezky.

„Cyklostezka je psí stezka. Bruslaři a cyklisté musí být ve střehu, aby se nesrazili. Je velmi frekventovaná. A když vám do toho začne pobíhat pes, není už kam uhnout. Může dojít k vážné nehodě a zranění. Zaplatí mi majitel psa škodu? Pochybuji. Většinou koukají a ještě jsou drzí. Zakázat vstup psům na cyklostezku by bylo rozumný," rozčiluje se jeden z cyklistů, který nechce být jmenován.

Pejskaři se brání. "Souhlasí, i když to není tak vyhrocené z neukázněnými pejskaři. Většinou jde o mladou generaci. Zaráží mě ale, že se cyklisté nezamyslí i nad sebou. Jízda téměř nikdy v pravé polovině stezky, dva i tři vedle sebe. Dále vyhazování PET lahví, krabiček od cigaret, papírků od mlskovin, vše podél cyklostezky. Takže je i plno nezodpovědných cyklistů nejen nás pejskařů," reaguje Slavomír Slepička ze Sokolova.  

„Na cyklostezkách, zejména v centru města, hlídkují cyklohlídky strážníků, ale pěší se psy nelze vykázat z cyklostezky," říká preventistka městské policie Hana Procházková. Ta se zároveň vyjádřila ke stížnostem na psí výkaly ve městě.

„Je to na vzájemné ohleduplnosti lidí, a když nepomáhá vzájemná domluva, je třeba přivolat strážníky. Nechceme lidi zbytečně obtěžovat, chceme pomáhat. Je jasné, že psi potřebují několikrát denně venčit, je ale problém lidi naučit po psech uklízet, hlavně mládež a děti. Sáčky jsou neustále zdarma k dispozici na služebně městské policie, chystá se výdajové místo na Michalu. Volejte, když někdo porušuje v určitých dobách pravidelně, aby bylo možné přestupek řešit přímo při činu," uvedla preventistka.

Chodci, cyklisté i bruslaři se mají pohybovat na stezce vpravo. Cyklisté mohou jezdit po chodníku jen do 10 let věku. Chodci by neměli používat přejezdy pro cyklisty. Nově po městě chodí smíšené hlídky policie se strážníky, zejména na sídlišti Michal. Navíc od 1. června se zvýší počet sloužících strážníků ze dvou na čtyři. Městská policie je od začátku roku v nepřetržitém provozu, a kdykoli je tedy možno jim podobu porušení městské vyhlášky či zákonů hlásit.