Poslední týden panovaly v našem regionu poměrně vysoké teploty a mnohde to vypadalo spíše na jaro. Lidé ze Sokolova se proto ptají, zda Nízkoprahové denní centrum nepřerušilo nově zavedený celodenní provoz pro bezdomovce. Mají totiž strach, že se lidé bez střechy nad hlavou začnou opět objevovat ve sklepích či společných chodbách jejich domů.

„Minimálně do konce února bude mít centrum celodenní provoz. V noci je poté k dispozici vyhřívaný stan. Musím zmínit velmi dobrou spolupráci města, společnosti Pomoz v nouzi a také zdejší nemocnice. Ubytované lidi bez střechy nad hlavou máme pod lékařskou kontrolou," říká místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. Doposud bylo centrum otevřeno od 8 do 17 hodin. V poledne mělo půlhodinovou pauzu na oběd.

„Nově jedeme bez polední pauzy a v 17 hodin už je k dispozici vyhřívaný stan, kde lidé přespávají v noci. Dříve se stan otvíral až ve 20 hodin. V centru mají k dispozici kromě hygienického zázemí i vařič, kde si lze uvařit něco k jídlu. Využíváme produkty z potravinové banky," řekla jedna ze zaměstnankyň denního centra na bývalém autobusovém nádraží.

„Volali nám lidé a stěžovali si na přítomnost bezdomovců v jejich domech. Nějaký konflikt s těmito lidmi byl i v obchodním centru. Proto jsme společně zařídili celodenní provoz centra," potvrdil velitel městské policie Petr Kubis.

Lidé v nouzi si pomoci váží a děkují za ni. „Doposud jsem bydlel na ubytovně. Momentálně jsem bez peněz kvůli papírování na sociálce a mému pozdnímu dodání žádosti. Ale už jsem vše vyřídil a čekám, až dorazí peníze. Poté půjdu zase na ubytovnu. Za tento azyl jsem vděčný," říká pětatřicetiletý muž ze Sokolova.