To měly opět po roce šanci poznat děti v rámci Noci s Andersenem, kdy z pátku na sobotu v knihovně nejen přespaly, ale užily si i bohatý program, který si pro ně knihovníci připravili.

Loketské děti se na tuto jednu noc stávají občany Království Librínie. Od září poctivě čtou, aby získaly body do cestovního pasu, který jim umožní vstup do království. Na konci února knihovníci pasy zkontrolovali a vybrali ty nejšikovnější čtenáře. „Domů pak účastníci dostanou obálku z Království Librínie, že byli přijati a že se na jednu noc stanou Libríňany. Vrátí se jim pas a je připojen šek s logem librínské banky na librouny, které si promění během Noci s Andersenem a utratí je na půlnočním trhu,“ vysvětlila knihovnice Klára Rozsypalová.

Jako Libríňany je přivítala královna Kateřina I. a pak už je čekal strom Pohádkovník v amfiteátru, módní salon pro císaře, tradiční kvízová hra MUDR.C nebo velké noční dobrodružství. „Nejvíc se ale těším na spaní v knihovně,“ potvrdila Adélka.

Hlavní protagonisté pořadu Krásná řeč.
V chodovské knihovně zněla Krásná řeč

V Chodově se děti hlásí knihovnicím samy. Protože zájem je velký, vybírají i tady ty nejpilnější čtenáře, kteří chodí do knihovny pravidelně. „Věk je daný tématem. Letos je to Čtyřlístek, takže jsou tu spíš mladší děti,“ uvedla knihovnice Marie Valentová. Na účastníky čekalo sportování a soutěže venku a v knihovně pak jednotlivá stanoviště. U Myšpulína si zrovna hlavičky s příběhem lámaly Veronika, Andrea, Eliška, Veronika, Karolínka, Nikola a Adéla. „Píšeme o tom, jak se Myšpulín seznámil s ostatními členy Čtyřlístku,“ vysvětlily. I ty se ale nejvíc těšily na spaní nespaní, kdy se bude hodně klábosit, a taky na sobotu. „Je přece prvního, takže apríl!“ radovaly se. U Fifinky byl pak salon krásy, u Bobíka v kuchyni si děti připravily snídani a u Pindi byla dílnička. „Zapojili jsme se do soutěže a tvoříme oděv pro císaře,“ vysvětlila Marie Valentová. A dodala, že jako obvykle je pro děti připraveno překvapení. Tentokrát to byl kouzelník.

Noc s Andersenem je mezinárodní akce na podporu dětského čtenářství. Patronem 17. ročníku jsou hrdinové Čtyřlístku a jejich autor Jaroslav Němeček.