Kolik máte letos v kroužku členů?
V železniční sekci je to 14 dětí, 13 hodně aktivních. Letos se povedly i sekce letecká a RC modelů, kde je po mnoha a mnoha letech 11 dětí. Dlouho to byly tak dvě až tři. Dospělých je u železničářů také 14, 3 pak v těch ostatních.

Takže jste spokojený?
Jsem letos maximálně spokojený. Ty výstavy přinesly, co měly přinést. Děti se přijdou na výstavu podívat, zjistit, jak to chodí, jaký je program, co se tady může a co nemůže…

Jak funguje spolupráce dětí a dospělých?
Úplně úžasně. Ti dospělí jsou zaměření každý na něco, jeden je domkář, druhý krajinář, další rozumí elektrice. Děti jsou pro ně kolegové, oslovují je často přezdívkami, nejsou mezi nimi žádné bariéry. Naprosto si věří a vytváří se mezi nimi krásný kamarádský vztah, založený na naprosté důvěře.

Máte nějaké věkové omezení? A chodí do kroužku třeba i děvčata?
Věkově tu máme děti od šesti let, nejmladší je Samíček. Horní hranice stanovena není. A holčičky tu máme také, letos třeba nově sedmiletou Elišku.

Co pro členy připravujete v příštím roce?
Na konci školního roku plánujeme opět velkou, minimálně třídenní výstavu pro veřejnost. A na hranici jara a léta chystáme pro děti z klubu výlet do Zvolenice, což je železniční muzeum. Bude na celý víkend. V pátek by se konalo posezení pro rodiče i děti a v sobotu by se děti naučily kopat a pokládat koleje. Spali by všichni v dřevěných vagonech, tam by si i vařili. Takové poděkování rodičům za trpělivost a dětem za to, že sem chodí.

A nastínil jste i jeden větší projekt…
Chystám na jaro obrovský projekt, protože přibývá úrazů dětí na železnici. Na jedno odpoledne bych chtěl připravit v sokolovské stanici ukázku střetu železničního vozidla s předmětem, ukázku rizika lezení po vagonech a zasažení trolejí i ukázku zásahu integrovaného záchranného systému. Ve spolupráci s DDM Sokolov by se zamluvila stanice, hasiči, záchranka, policie, AVT, České dráhy. Myslím, že je důležité tohle ukázat, aby si zejména mladí lidé uvědomili to nebezpečí a riziko.