Skauting neupadá, naopak. Skauti z celého Karlovarského kraje zamířili o víkendu do Habartova na Sokolovsku. Cíl byl jasný. Postup do celorepublikového finále. Závod prověřil schopnosti jednotlivých skautů, ale hlavně týmovou spolupráci.

„Přijelo osmnáct smíšených hlídek, to je zhruba 120 skautů. Při soutěži jsme se zaměřili hlavně na týmovou spolupráci. Otestovali jsme ale i individuální schopnost jednotlivých účastníků. Zkušenosti získané ve skautingu, manuální i fyzické schopnosti, překonání sama sebe. Nechyběla první pomoc, například při tepenném krvácení či otevřené zlomenině, schopnost logického myšlení," nastínil Martin Dvořák z pořádajícího habartovského klubu Dýmka.

Skauti dorazili již v pátek a hned na ně čekalo překvapení, o kterém neměli tušení. Museli opustit areál tábora a postavit si nouzový přístřešek v lese. Tím začal samotný závod pro skauty z pátých až devátých tříd základních škol. Často lze zachytit informace, že o skauting není zájem. Podle Dvořáka jsou mylné a alespoň v našem regionu prý rozhodně neplatí.

„Občas se tvrdí, že skauting upadá. Není to tak, nárůst zájemců tu je, děti přibývají. V našem kraji je jich každým rokem více," potvrdil Dvořák. A proč vlastně zkoušet skauting?
„Každého individuálně připraví na to, co ho zajímá, je schopen ho nasměrovat. Někdo je více fyzicky zdatný, jiný je spíše zase na logické myšlení. My jsme schopni mu nabídnout to, co hledá. Nechybí však ani týmová spolupráce," nastínil Dvořák. Je to podle něj dobrá příprava do života. Zájemci jsou z řad chlapců i dívek. Do republikového kola postupuje z habartovského závodu jedno družstvo dívek a jedno chlapců.

Letošní ročník se odehrával v apokalyptickém světě po silné geomagnetické bouři – tedy bez elektřiny, internetu, počítačů a techniky. Skautské středisko Dýmka Habartov je prověřilo dobře a ostudu určitě v republikovém klání neudělají.