Tento outdoorový sportovní závod je terénním během v délce od 2 do 6 kilometrů, podle věkových kategorií. „Na trati je umístěna řada kontrolních stanovišť, která je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji. Jsou to – stavba stanu, odhad vzdálenosti, hod míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, orientace mapy, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí,“ nastínil za pořadatele kraslických závodů Vojtěch Wagner. Ten zároveň potvrdil, že na sobotní závody přijelo do kraslických sadů na 280 závodníků.

Těm se měřil čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času. Všechny kategorie běhají závodníci jako jednotlivci. Seriál turistických závodů je součástí projektu Českého olympijského výboru s názvem Česko sportuje. „Po přiběhnutí na kontrolní stanoviště musím škrtnout správné odpovědi v průkazu. Po splnění běžím dál,“ říká jeden z mladších závodníků Jakub, který poznával na jednom ze stanovišť dřevinu.

Kraslický závod byl jedním ze tří v Českém poháru a převzalo nad ním záštitu město. Nyní budou pokračovat závody v Brně a Týnci nad Sázavou.

Policie. Ilustrační foto.
Sebral odvahu a vyrazil do lesa uctít oběť vraždy