„Účastí na výstavách Salima nebo Země živitelka se nám se značkou Regionální potravina podařilo dostat rychleji do povědomí našich zákazníků. V tomto ohledu patří mezi naše partnery i prodejci zdravé výživy, a i tam je ocenění Regionální potravina velkou výhodou. Budeme se rádi i nadále zúčastňovat soutěže a usilovat o ocenění,“ shrnul Luděk Civín ze společnosti REGENT PLUS Žlutice, která získala Regionální potravinu vloni pro chipsy ze sušené řepy.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci XVIII. Bečovských slavností v polovině července.

Restaurant Breitenbach.
Inspektoři kvůli trusu od potkanů zavřeli Sklípek i sklad v indické restauraci

„Těší mě, že zájem o soutěž je rok od roku větší a větší. I přes to, že Karlovarský kraj je svou rozlohou malý, bylo přihlášeno 87 výrobků. Rostoucí počet přihlášených je známkou toho, že se každým rokem povědomí o soutěži šíří a ocenění nabývá na prestiži. Jako další úspěch vnímám, že mezi nominovanými výherci byli také tři nováčci. Jsem rád, že komisi máme za sebou a budeme moci nové výrobky začít prezentovat na akcích,“ uvedl Lukáš Vacek, koordinátor Regionální potraviny Karlovarského kraje ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Oceněné potraviny

  • Masné výrobky tepelně opracované: PAŠTIKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM, ROMAN KRČMA
  • Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: NEVYHLÁŠENO
  • Sýry včetně tvarohu: SEDLÁCKÝ KOZÍ SÝR S VLAŠSKÝM OŘECHEM, MARIE KVĚTOŇOVÁ
  • Mléčné výrobky ostatní: SELSKÝ JOGURT BÍLÝ, HOLLANDIA KARLOVY VARY
  • Pekařské výrobky včetně těstovin: OTESÁNEK, PETR HNAT
  • Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: VĚNEČEK AMÁLIE, VERONIKA AMÁLIE KUŠNIR
  • Alkoholické a nealkoholické nápoje: KRUŠNOHOR SVĚTLÝ LEŽÁK 12° INSIDE, PIVOVAR KRUŠNOHOR
  • Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: ANDĚLSKÉ ČAJOVÁNÍ ROZHLEDNA, JITKA ŠIMŮNKOVÁ
  • Ostatní: MED Z VČELAŘSTVÍ M+M, MIROSLAV DIMO

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Miroslav Bína