„Štola je už kompletně dočištěna a materiál je natočený. Nyní čekáme na provedení posledních střihačských úprav,“ uvedl předseda spolku Jiří Milt s tím, že zájemcům o virtuální návštěvu pak stačí kliknou na příslušný odkaz na webových stránkách Sollesu.

Štola je dlouhá zhruba 40 metrů a má výšku maximálně 170 centimetrů, v nejširších místech má kolem 80 centimetrů. Předpokládá se, že se jednalo o průzkumné důlní dílo, které sledovalo křemennou žílu. Skutečný důvod jeho vzniku a doba, kdy bylo vytvořeno, zůstávají podle spolku záhadou.

Solles má za sebou od doby svého vzniku v roce 2011 řadu aktivit. Například obnovu zmíněné štoly, rekonstrukci a údržbu vyhlídky Chodaublick, spolupráci při městských akcích či celoroční patronát nad kostelem svatého Vavřince.

Činnost spolku pravidelně podporuje také město Chodov. V těchto dnech mu radní odsouhlasili bezmála dvacetitisícový příspěvek. „Solles naši podporu vrací formou své činnosti a reprezentací hornické minulosti i samotného města,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger.

Oslavy 150. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Loket v amfiteátru pod hradem.
FOTO: Už 150 let patří hasiči neodmyslitelně k Lokti. Oslavili to v amfiteátru