Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM) spojí v krajských volbách v Karlovarském kraji síly s hasiči. Starostové a komunální politici s hasiči sestavili kandidátku a podporu hasičů si dali jako jednu z priorit programu. V čele kandidátky bude stát starosta Chodova Josef Hora (HNHRM).
Hnutí v minulých volbách do zastupitelstva Karlovarského kraje kandidovalo spolu s KDU-ČSL pod hlavičkou Koalice pro Karlovarský kraj. „Letos se chceme oprostit od velké politické strany a chceme kandidovat samostatně. A protože dlouhodobě s hasiči spolupracujeme, budeme kandidovat společně," řekl včera novinářům Patrik Pizinger (HNHRM).

V čele kandidátky bude kromě Hory například starosta Aše Dalibor Blažek (nez.) a Miroslav Egert (nez.), starosta Bochova.
Programem HNHRM má být zejména větší pozornost kraje na problémy a potřeby menších měst a obcí. „Kraj nejsou jen tři velká města a lázeňský trojúhelník," doplnil Miroslav Egert. Menší obce by potřebovaly pomoc s dostupností zdravotní péče, udržením škol a opravou silnic. Politicky se HNHRM deklaruje jako strana, která může koaličně spolupracovat s většinou dalších subjektů. Nešla by zřejmě ale do koalice levicových ČSSD a KSČM, která je nyní v kraji u moci. V kampani se chce hnutí spolehnout hlavně na známost samotných kandidátů, kteří jsou starosty, a to často už několikáté volební období. Koalice pro Karlovarský kraj získala před čtyřmi lety téměř šest procent hlasů a tři mandáty ze 45. Sázkou na známé starosty a spolupráci s hasiči by HNHRM chtělo dosáhnout lepších výsledků. Nakonec v Karlovarském kraji je na šest tisíc dobrovolných hasičů. Ti podle Ladislava Zapfa, čtyřky na kandidátce, dostávají od kraje na činnost i akce méně než v jiných krajích.