Více než 60 mladých cizinců se letos zúčastnilo pravidelných dobrovolnických kempů na strážním hradě Hartenberg, jednom z nejstarších v ČR. Tyto kempy mají mezi dobrovolníky ze světa zvučné jméno a letos se konaly už počtrnácté. Kromě obnovy památky ze 13. století byly zaměřené na pomoc území, na projekty sociální, environmentální i archeologické.

Na hradě se za 13 let vystřídali dobrovolníci ze 60 zemí. Letos přijeli mladí z Keni, Kamerunu, Ázerbajdžánu, Tchaj-wanu, Ruska, Kanady, Bosny a Albánie pod záštitou neziskové organizace INEX-SDA. „Začali jsme koncem června a skončili před pár dny," uvedl majitel hradu Bedřich Loos. Letos na hradě obnovili severní cestu, terasy, připravili nádvoří na mši svatou, která tam byla letos po 68 letech podruhé tento čtvrtek, dále malovali a psali projekty. Pracovali také na kapli, jejíž rekonstrukce podle snímků začala loni a bude trvat několik let. V letech 1985 až 1991 hrad několikrát vyhořel a vážně se uvažovalo o jeho demolici.
„Byla to vlastně hromada kamení. Ze začátku panovala skepse, zda ho má vůbec cenu obnovovat. Obrnili jsme se tím, že jsme řekli, že je to projekt na 174 let. Tahle myšlenka se hodně ujala mezi dobrovolníky a spatřují v tom velké motto i pro své životy," sdělil Loos.

Na hradě se za 13 let podařilo stabilizovat všechny části objektu, které byly v mnoha místech nebezpečné a hroutily se. Velký palác, který se po požárech kompletně zřítil, už má založenou novou severní zeď a vznikají tam nové klenby a prostory. Hotová je podlaha kaple ve druhém patře paláce. Stabilizované jsou části obvodových stěn. V přízemí už jsou klenby dokončené a je tam prostor pro prezentaci. Pracuje se na knihovně, kde pokračoval archeologický výzkum, pod podlahou jsou zbytky původních románských konstrukcí až z 11. století. „Hrad je stále v torzálním stavu. Ekonomický přínos nenabízí. Je to prostředek k vyšším cílům, jichž se snažíme dosáhnout. Vždy se propojí více aktivit dohromady," doplnil majitel.