Lidé doposud platili takzvaně na hlavu 400 korun. Nově se poplatek zvedá na 500 korun. „Celkové náklady na odpadové hospodářství Kraslic jsou téměř 9 milionů korun. Pokud bychom tuto částku vydělili počtem poplatníků, kterých je 7237, dostali bychom se na částku 1243 Kč na osobu.

Nicméně podle zákona lze do místního poplatku uplatnit pouze některé složky odpadového hospodářství, a tak by maximální možná sazba poplatku mohla být 673 Kč. Vzhledem k tomu, že původní sazba poplatku byla 400 korun a byla silně podhodnocená, rozhodlo zastupitelstvo o navýšení o sto korun. I při této sazbě by při stoprocentním výběru poplatku město stále doplácelo na odpadovém hospodářství více než 5 milionů korun,“ vysvětlil důvod zvýšení cen starosta Kraslic Roman Kotilínek.

Elektronický odpuzovač.
Na divoká prasata zkusí města odpuzovače

Vyhláška podle jeho slov umožňuje několik druhů úlev a osvobození. Jedná se například o studenty, majitele rekreačních objektů nebo důchodce. „Bohužel existuje mnoho neplatičů, což ve výsledku znamená, že město doplácí na odpadech ještě mnohem více. Celkový dluh za neplatiče je ke konci roku 2018 vysokých zhruba 2,5 milionu. Tyto pohledávky město vymáhá v konečném důsledku prostřednictvím soudního exekutora,“ pokračoval Kotilínek s tím, že město se snažilo udržet stále nižší sazbu, než je tomu v jiných městech regionu.

„Stále tak budeme z rozpočtu města dotovat náklady na odpady. Je mi líto, že někteří občané, naštěstí jich není mnoho, vnímají zvýšení poplatku jako něco nepodloženého a politického, přitom skutečně, laicky řečeno, vybíráme minimum za to, co lidé v rámci odpadů vytvoří,“ dodal.

Studenti uspořádali na sokolovském gymnáziu sbírku pro Domácí hospic Motýl.
Studenti gymnázia podpořili sbírkou Domácí hospic Motýl