Je to o osm tisíc víc než v roce 2017 a znamená to, že se této loketské dominantě podařilo překonat rekord z roku předcházejícího a jeho obliba mezi návštěvníky stále stoupá.

„V roce 2018 celkem přišlo na hrad Loket 149 261 návštěvníků. V předloňském roce 2017 to bylo 141 230 lidí a v roce 2016 pak 132 898. Věhlas hradu Loket stoupá, neboť v roce 2000 bylo číslo návštěvnosti hradu mnohem nižší – 81 100 lidí,“ upřesnila návštěvnost Naděžda Koláříková, vedoucí průvodců hradu Loket. Jak doplnila, v 21. století navštívilo hrad celkem 1 928 619 lidí, letos tedy očekávají toho jubilejního, dvoumiliontého návštěvníka. Největší zájem o prohlídku hradu nebo akce tady pořádané mají tuzemští návštěvníci, následováni turisty z Německa a Ruska. „V posledních letech stále častěji přijíždějí sousedé z Polska a Rakouska. Mezi našimi hosty bývají občas i Angličané, Francouzi, Číňané a Američané. Ze zvláštních destinací pak Mexičané, Bolívijci nebo Thajci,“ vyjmenovala zastoupení jednotlivých národů.

„Hrad Loket jsem nemohla při své návštěvě Karlovarského kraje vynechat,“ potvrdila i paní Jarmila z Prahy. „Je úchvatný už při pohledu z mostu. Líbilo se mi, že místnosti nejsou prázdné jako na některých hradech, a nadchla mě i expozice útrpného práva,“ nešetřila slovy chvály. Podle slov vedoucí průvodců oceňují návštěvníci nově i restaurované obrazy v budově markrabství a rovněž to, že se z markrabství dostanou suchou nohou přes severní palác až k expozici zbraní.

Všechny děti bez rozdílu dovednosti bruslení budou mít opět jedinečnou možnost vyzkoušet si zdarma, jaké to je, být hokejistou.
Pojď hrát hokej! Kluby v kraji znovu lákají nováčky

Ředitel hradu Loket Václav Lojín je samozřejmě za zvyšující se návštěvnost rád, ale jak říká: „Jdeme tomu vstříc.“ Památka je otevřená celoročně a v letním období je hrad přístupný až do 18.30. Do expozic se doplňují další sbírkové předměty a pokračují i restaurátorské práce. „Letos pokračují restaurátorské práce v takzvaném šlikovském archivu za obřadní síní. Ten je jednou z nejvzácnějších částí hradu. Jakmile se podaří opravit podlahy a omítky, stane se hrad v úrovni celého patra průchozí suchou nohou,“ poznamenal ředitel Lojín s tím, že nainstalovaný zpět už je malovaný strop, vloni se pracovalo na podlahách a nosné konstrukci. Probíhající práce provoz hradu nijak neomezí, naopak. Návštěvníci budou moci okénkem nahlížet pod ruce restaurátorům a dívat se, jak práce pokračují.

I letos se návštěvníci mohou těšit na oblíbené kulturní akce, jako jsou letní Slavnosti purkrabího Půty, vinobraní a zimní Krušnohorské vánoční trhy. „Přestože třeba na vánoční trhy bylo opravdu špatné počasí, navštívilo je 5 723 lidí,“ vyčíslila ještě vedoucí průvodců. „Píšou nám třeba Němci nebo Rusové a ptají se, kdy se trhy konají. Oceňují zejména doprovodný kulturní program, ukázky řemesel nebo kuchyně,“ doplnila.

Víkendové lyžování v horské Bublavě.
FOTOGALERIE: Na horách to o víkendu žilo