Záchranná stanice handicapovaných živočichů Drosera v horské Bublavě na Sokolovsku, která je jedinou svého druhu v Karlovarském kraji, se totiž začíná stěhovat, a to na větší pozemek v obci. Areál nové stanice se začíná oplocovat a naváží se materiál, aby mohly vzniknout nové voliéry a další zázemí pro zvířecí záchranáře, kteří ročně ošetří stovky poraněných dravců nebo lesní zvěře. „Stavební povolení bychom snad mohli mít do konce května. Pak vše vypukne," říká správce stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Ošetřovna, rozletová voliéra, karanténa nebo naučná stezka pro veřejnost. To vše na Bublavě Drosera nově vybuduje. „Vybudujeme i prezentační voliéry na samém začátku stanice, kam bude moci chodit veřejnost tak, jak byla zvyklá ve staré stanici. Ty však přijdou na řadu zřejmě až v příštím roce," poznamenal Smolík.

Stavět se začne i díky podpoře veřejnosti, podnikatelů nebo třeba škol. Tak třeba žáci sokolovské ISŠTE vyrobili pro stanici speciální klece pro zvířata, další přispívají adopcí handicapovaných zvířat a pětadvacet tisíc přinesla i veřejná sbírka, do které mohou lidé stále přispívat. Číslo konta je 3474062389/0800.

Drosera od začátku roku zachránila už více než sto zvířat. Jde zejména o dravce, které srazí auta, když sbírají mršinu na silnicích, nebo kteří si popálí křídla na stožárech vysokého napětí. V rukou zvířecích záchranářů končí i mláďata, která vypadnou z hnízda, ježci nebo netopýři. „Aktuálně vyjíždíme nejčastěji právě k mláďatům ptáků, která musíme dokrmovat. Pak je vypouštíme zpět do volné přírody. Lidé také volají, že v přírodě vidí opuštěná mláďata srnek. Často to ale bývají plané poplachy, neboť laňky se jen šly napást, a tak nechaly mládě samotné," doplnil Smolík.