A přidal další nadávky, vyhrožoval a byl agresivní. S podobným chováním duševně nemocných lidí se nesetkávají jen úředníci na radnici, ale i obyvatelé města. Proto se před dvěma lety rozhodlo vedení Slavkova, že podobnému chování těchto lidí bude předcházet a chránit tak nejenom ostatní obyvatele, ale i samotné nemocné.

„Všichni víme, jak špatně mohou končit případy, kdy se po městě potuluje duševně nemocný člověk a nic se s tím nedělá. Proto jsme se ve Slavkově rozhodli takové případy řešit,“ přiblížil starosta města Alexandr Terek jeden z důvodů, který město přinutil jednat. Dalším pak určitě bylo to, že takoví občané, většinou jsou to bezdomovci, se potulují i ulicemi Slavkova a lidé s nimi mají své zkušenosti. „Volala jsem na něj policajty. Několikrát jsem ho odsud i vyhazovala, protože přišel, hned jak jsme otevřeli, vypil kafe a pak tu spal,“ popsala své zkušenosti prodavačka z místního obchůdku. „Když jsem mu řekla, že už mu kafe dávat nebudu, protože pak tady spí, začal na mě řvát: Já vám všem ukážu, co umím, a vyhrožoval,“ dodala.

O duševně nemocných lidech se na radnici dozvídají právě od místních obyvatel. A samozřejmě o nich vědí i pracovníci ze sociálního odboru, kteří jsou s nimi delší dobu v kontaktu, znají jejich stav a snaží se ho řešit. „Jsme malé město. Když vidíte občana, který se pere s popelnicemi nebo mluví s fiktivní osobou vedle sebe, pak je vám jasné, že máte před sebou člověka ne zcela duševně zdravého,“ připojil své postřehy i starosta.

Ilustrační foto.
Firmu obrala o stovky tisíc, peníze posílala manželovi

Postup města je pak daný. Po obdržení podnětu ho město posoudí, pověří sociální pracovníky, aby zahájili šetření, které vyhodnotí pravdivost a vážnost situace. Následně radnice připraví a podává podnět s důkazními prostředky soudu. Ten si pak nechává zpracovat znalecké posudky od psychiatrů, kteří tyto lidi diagnostikují a sdělí, jestli jsou schopní se postarat sami o sebe, nebo ne. „Musím říct, že je to u nás tak trošku běh na dlouhou trať. Šijeme si tím malý bič i sami na sebe, protože většinou pokud je takový člověk zbaven svéprávnosti, je mu určen opatrovník. Protože jde často o bezdomovce, nemají blízkou osobu, nebo jejich blízcí se o ně starat nechtějí. Takže veřejným opatrovníkem se pak stává město,“ vysvětlil starosta Terek. To pak musí ohlídat, jestli chodí na pravidelné kontroly k psychiatrovi, berou léky nebo neohrožují sebe ani své okolí. Taky se město jako opatrovník snaží, aby byla dodržena všechna doporučení psychiatrů, ale také třeba o to, aby se daný člověk nestal snadným cílem podvodníků. „Tři případy proběhly už soudem, jeden člověk zemřel a o dva se staráme jako opatrovník. U dalších tří teď čekáme, jak rozhodne soud,“ konkretizoval starosta.

Aktivní přístup města při řešení problémů s osobami s duševní nemocí byl vloni oceněn i v soutěži o Přívětivý úřad obcí II. typu v Karlovarském kraj. Je uveden jako vzorový v příručce příkladů dobré praxe.

Ilustrační foto
Soud potrestal muže za onanování, znovu ale vyrazil do ulic Chodova