„Pokoušíme se neustále o získání prostředků z tohoto dotačního titulu, o kterém se mluví už dva roky,“ potvrdil místostarosta Lokte Petr Zahradníček. Program měl být spuštěn už na jaře letošního roku. Nestalo se. Původně však RE:START vůbec nepočítal s nepodnikatelskými brownfieldy a s domy typu loketské Dvorany. Když je nakonec ministerští úředníci do programu zahrnuli, podmínkou bylo, že objekt nesmí být používán komerčně. „Což si dost dobře nedovedu představit. Mít kulturák, pořádat tam plesy a nevybírat vstupné,“ nestačil se divit místostarosta. A podobně nesmyslných podmínek je podle Zahradníčka víc. Nemohou se například hlásit projekty, kde už se začalo. A Loket byl nucen řešit havarijní stav střechy a s tím logicky souviselo sejmutí památkově chráněných stropů. „Řešili jsme havarijní stav. Přece nenecháme střechu spadnout,“ vysvětluje Zahradníček.

„Do programu nebudou připuštěny projekty, u nichž již byla zahájena rekonstrukce, včetně sanačních prací. Po prvním roce hodláme program vyhodnotit a zvážit jeho případné úpravy,“ informoval František Kubeš, vedoucí oddělení urbánní politiky Ministerstva pro místní rozvoj.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.
Senioři si mohou pořídit levnější léky

Jak místostarosta připustil, město si s rekonstrukcí poradí i bez dotace. „Jen nás mrzí, že zrovna v tomto smysluplném projektu nám stát nepomůže, protože my bychom těch 20 – 30 milionů ušetřených na Dvoraně mohli okamžitě investovat třeba do revitalizace náměstí nebo vybudování tolik pro Loket potřebných parkovišť,“ říká. Jak doplnil, úvěr na 20 let je pro město velká zátěž, přesto si na něj troufá. Hospodaření Lokte je v pořádku, nebude třeba zastavit žádné další investice, třeba právě do tolik potřebných parkovišť.

Do výběrového řízení na zhotovitele se přihlásily dvě firmy. Vítězně vyšla firma ISSO, s níž už mají zkušenosti na hradě. A co v obnovené Dvoraně bude? Naprosto jasná je představa o sále s gastronomickým cateringovým zázemím. „Co bude ve zbývajících částech, se doladí, priorita je sál,“ zdůraznil místostarosta.

Česko-německý projekt ICH JSEM JÁ přenese na jeviště portrét života mladých lidí v příhraničních regionech.
Mladí Češi a Němci budou společně objevovat své JÁ