Dali tak najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně plodiny pěstuje. Piknik s názvem Férová snídaně NaZemi proběhl v Sokolově letos poprvé a přidal se tak k bezmála 160 místům v České republice, kde se piknikový happening pořádal. Akce probíhá tradičně na Světový den pro fair trade.

„Atmosféra byla skvělá. Úspěšně jsme se prosnídali až do oběda. Pro děti byly připravené omalovánky a další hry, které mohly využít. Dospělí ochutnávali své výrobky a vyměňovali si recepty. Bylo to příjemně strávené dopoledne s lidmi, kteří mají stejný pohled na svět," zhodnotila organizátorka sokolovské snídaně Tereza Flaková.
Férová snídaně NaZemi je největší akcí na podporu fair trade v České republice. Zájem o akci neustále stoupá. Do prvního ročníku se před šesti lety zapojilo 41 míst, letos už to bylo čtyřikrát tolik. „Férová snídaně je příjemnou akcí, která propojuje v daném místě lidi, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování," upřesnila koordinátorka Férové snídaně Gabriela Štěpánková z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.

Společnou snídaní dali účastníci najevo, že upřednostňují produkty, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí nebo nebyla zneužita dětská práce.

Z aktuálně zveřejněných výsledků prodeje fairtradových výrobků vyplývá, že nejprodávanějším produktem je káva. Té se podle organizace Fair trade Česko a Slovensko prodalo v loňském roce v celé republice 173 tun. Následují výrobky s fairtradovým kakaem, kterých se loni u nás prodalo 46 tun.