Jako každoročně, i letos bude město ve velkém hvězdném objetí, nachystaná je pořádná porce filmů a hotely a penziony jsou už dlouho na festivalový termín zadané.

Samotné Karlovy Vary si už v těchto dnech nasazují filmovou tvář. Do festivalových šatů se v těchto dnech obléká i hotel Thermal, tradiční centrum a mozek festivalu. Thermal už zdobí logo letošního ročníku a začaly se upravovat i vnitřní prostory hotelu. Podle ředitele Josefa Pavla se práce hostů nijak nedotýkají. „Pro festival se upravují především kongresové části hotelu, zatímco hosté využívají hotelovou část a balneoprovozy," řekl.

Finišují i opravy a rekonstrukce karlovarských ulic. „Snažíme se je utlumit a dokončit vše, co jde, aby festivalový týden byl klidný," uvedl Petr Kulhánek, primátor Karlových Varů. Například rekonstrukce ulice Na Vyhlídce by měla být dokončena už dnes. Vedení města stranou filmové přehlídky rozhodně nestojí. Během festivalového týdne přichystalo dvě doprovodné akce, například koncert kapely Čechomor a KSO v letním kině nebo skupiny Pet Shop Boys v KV Areně. Stejně jako v předchozích letech organizátorům MFF Karlovy Vary poskytly dotaci ve výši osmi milionů korun. Karlovarský kraj přispěl 2,5 milionu. „Je to jedna z nejprestižnějších akcí celého kraje," uvedl hejtman Josef Novotný. Toho proto velmi mrzí, že krajští zastupitelé odmítli navýšit částku o pět set tisíc korun, o něž MFF kraj požádal. Proti byli krajští zastupitelé napříč politickým spektrem.