Pro Karlovy Vary to bude zvláštní a hlavně smutný začátek léta. Filmem a tisíci lidmi tradičně pulsující město zůstane osiřelé.

Místo kocoviny filmových fanoušků po probdělých nocích v kinech či následně na nesčetných večírcích budou Karlovy Vary řešit kocovinu ekonomickou. A bude to bolehlav astronomických rozměrů. Toho si je vědoma i primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). „Zrušení festivalu nás samozřejmě velmi mrzí. Znamená to i nepříjemný výpadek ve finančních příjmech našeho podnikatelského sektoru. Každoročně byl finanční přínos festivalu v rámci ubytovacích služeb, stravování, zaměstnávaní brigádníků a podobně zhruba 180 milionů korun. Věřím, že společně s festivalem tento nepříjemný fakt zapříčiněný současnou situací zvládneme a v roce 2021 se podaří 55. ročník MFF uskutečnit,“ uvedla primátorka. Letos však MFF osm milionů korun od Karlových Varů a Karlovarského kraje nedostane. I když subjekty, jejichž projekty se neuskuteční, chce podpořit ministerstvo kultury státní dotací.

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu
Filmový festival se odkládá. Lázně už klečí na kolenou

Město ale podle primátorky už nyní vymýšlí, čím v letošním roce návštěvníky zaujme, aby Karlovy Vary nevynechali ze svého cestovatelského kalendáře. „Těšíme se, že nabídneme to, na co jindy během festivalu možná není tolik času, tedy skvělámísta pro sportování, jízdu na kole, sjíždění řeky, nordic walking, wellnes a spousty dalších aktivit,“ doplnila primátorka.

Ztráty už počítá také hotel Thermal, tradiční mozek a srdce festivalu. „Doufali jsme, že MFF se posune alespoň na konec srpna. Teď nám ale vypadnou tržby, protože festival nám zásadně ovlivňoval hospodářský výsledek. S nulovými tržbami se tak personálním změnám nevyhneme,“ uvedl ředitel hotelu Vladimír Novák. Podle něho nyní Thermal pokračuje v započaté rekonstrukci, kterou chtěl po dobu konání festivalu přerušit. „Budeme se také snažit přilákat do Thermalu české hosty a nabídnout jim atraktivní pobyty, při nichž mohou poznávat Karlovy Vary a okolí,“ doplnil ředitel.

Ani Grandhotel Pupp letos nepřivítá filmové superstar. První hosté by mohli ale přijet už začátkem května a zaměří se také na české návštěvníky. Podle informací z hotelu by se klientele z České republiky měly přizpůsobit i ceny.

JIŘÍ BUČEK, velitel karlovarské čety hasičů
Velitel čety: Nejhorší to bylo na hranicích