Už podruhé přijedou na hrad Hartenberg v Hřebenech mladí afričtí a čeští fotbalisté, aby přiložili ruku k dílu, poznali něco nového a hlavně – zahráli si s místními fotbal. Cílem putovního projektu s názvem ´Fotbal pro rozvoj´ není jen sport samotný, ale především zapojení mladých lidí. Organizátoři chtějí přiblížit globální témata a motivovat je k hledání souvislostí, utváření vlastních názorů a životních postojů.
„Přijedou k nám lidé, kteří mají zájem o smysluplné naplnění svého života, zajímá je ochrana hodnot, přírody, památek či se věnují sociální problematice. Společným a zároveň nosným tématem bude sdělení, že příběh každého z nás je důležitý a jedinečný. Na Hartenbergu, v Evropě, v Africe, zkrátka všude na světě," prohlásil kastelán hradu Hartenberg Bedřich Loos.

Fotbalový turnaj sehrají v úterý 2. července od 15 hodin na hřišti v Hřebenech mladí ambasadoři z Keni, zástupci českých neziskových organizací a lidé z okolních obcí. Tým vytvoří také dobrovolníci z různých zemí, kteří na Hartenberg míří v rámci mezinárodní akademie.
„Kromě patnáctičlenné výpravy z Afriky u nás přivítáme také mladé lidi z Tchaj-wanu, Ruska či Španělska. Všichni společně si zahrajeme fotbal, ale také připravíme zajímavé výstavy, diskuse a různorodé prezentace," řekl s úsměvem Bedřich Loos.

Současně poznamenal, že akce je v konečném důsledku zaměřena také na širokou veřejnost, která má šanci se dozvědět něco nového o základních rozvojových tématech a odbourat přetrvávající stereotypy spojené s africkým kontinentem.
Osvětová kampaň je již poněkolikáté podporována fotbalovou hvězdou Tomášem Ujfalušim a letos nově také Theodorem Gebre Sellasiem, členem české fotbalové reprezentace.
„V rámci projektu nabízíme prostor pro vzájemnou interakci těm, kteří by se za běžných okolností nepotkali. Ať už prostřednictvím akčních dnů, které pořádáme v červnu a červenci na šesti místech po celé České republice, nebo také sdílením vašich fotbalových tanců, kterými chcete roztancovat svět," vzkázala veřejnosti hlavní koordinátorka kampaně Lucie Juříková.