Před několika dny jsme si připomněli 50. výročí srpnové okupace z roku 1968. Řada osmičkových letopočtů je spojena i přímo se Sokolovskem, ať už v celorepublikovém kontextu, nebo pouze místně. A právě tyto roky představuje výstava Sokolovské osmičky ve výstavní síni v prvním patře zámku.

Dokumenty a fotografie na jednotlivých panelech přibližují návštěvníkům rok nebo určité období a nechybí samozřejmě řada zajímavostí. „Například v letech 1618 až 1648, tedy v době třicetileté války, došlo k poničení zámku. V době sedmileté války zas pruští vojáci přepadli Sokolov a vybili zvěř v zámecké oboře,“ prozradil alespoň některé z nich Michael Rund, ředitel Muzea Sokolov, které výstavu pořádá.

Mezi připomenutými roky nechybí revoluční rok 1848 ani rok 1918, kdy právě v naší oblasti byl vznik Československé republiky vnímán jinak než ve zbytku země. Historii útoku na četnické stanice připomíná rok 1938. Zajímavá informace souvisí i s rokem 1948, kdy došlo k přejmenování Sokolova. „Dlouho se tradovalo, že město bylo pojmenováno po vzoru sovětského Sokolova. Je ale doložené, že návrh na přejmenování už tu byl v roce 1945, a spíš se mluví o tom, že jde o překlad německého názvu,“ vysvětlil ředitel Rund.

Ilustrační foto.
Při opravách potrubí se lidé ocitli bez dodávek vody

Zájemce o historii města určitě zaujme informace o roce 1488, kdy byl založen zdejší pivovar. „Pro Sokolováky ale nejzajímavější budou asi záběry z roku 1968. Vidíme místa, která známe dodneška. Můžeme srovnat, jak to v té době vypadalo, a z fotografií je jednoznačně patrné, že okupanti ani tady nebyli přijímáni s otevřenou náručí,“ přiblížil Rund.

Dobové dokumenty a fotografie jsou doplněny i řadou exponátů, návštěvníci uvidí například náboje do děl či protitankovou řízenou střelu používanou v roce 1968.

Sokolovské osmičky nevynechala při své návštěvě města ani Jana Doležalová z Pardubic. „Jsem tady na návštěvě u své bývalé spolustudující. A protože jsme společně studovaly historii, nenechala jsem si výstavu ujít,“ vysvětlila. „Řada fotografií je určitě unikátních. Mě nejvíce zaujal rok 1918 a dokumenty, které s ním souvisí. Nouzové peníze či to, jak zdejší Němci samozřejmě nevítali nadšeně vznik Československa,“ doplnila.

Ilustrační foto.
Teď už si jenom voliči musí vybrat

Výstava vznikla ve spolupráci se Západočeským muzeem Plzeň a Oblastním muzeem Chomutov a potrvá do 7. října. Zhlédnout ji můžete od středy do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.