Po více než dvouměsíční pauze usedli do školních lavic žáci prvního stupně základních škol. Výjimkou nebyly ani děti ze Staré Vody. Přišli čtyři žáci. „Dva dorazí až zítra, dva do školy nepřijdou a budou se i nadále připravovat doma,“ řekl ředitel základní školy Martin Vlasák s tím, že pauza byla dlouhá. Základní škola je malotřídní, proto neměla tolik práce s přizpůsobením se preventivním nařízením. První školní den ve škole, která učí podle vlastního vyučovacího programu Učíme se s písničkou, zahájili zpěvem a hrou na flétny.

Lidé také mohli opět zasednout k pivu nebo si dát v restauracích jídlo. Mnoho z nich však stále v Karlových Varech na své štamgasty čeká a měly prázdno. „Jsme živení z cizinců. Pokud neotevřou hranice, nevím, jak jsem schopný tohle dlouho zvládnout. Promiňte, nemám ani sílu se o tom bavit,“ konstatoval majitel restaurace na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech.

Zdroj: Deník / Jana Kopecká

Na otevření hranic čekají také v hotelu Romania v karlovarské Zahradní ulici. I když mohou od včerejška přijímat hosty, žádného tam zatím ale neubytovali. „První klienty máme hlášené až na 1. června. Jsme malý hotel,a tak krizi snad zvládneme, musíme ale regulovat ceny,“ konstatovala ředitelka hotelu Jana Voldřichová. Hotel Romania je například jedním z těch, které se zapojily do akce města na podporu návratu hostů nazvané Varyvoucher.

V Kraslicích na Sokolovsku si otevření své oblíbené restaurace Severka ale štamgasti nenechali ujít. Hned po jejím otevření si dali oblíbené pivo, a navíc ve zcela nových prostorách.

„Dva měsíce jsme rekonstruovali prostory tak, aby se u nás hosté cítili co nejlépe a rádi se sem vraceli. Přežít koronavirovou dobu bylo těžké, ale snažili jsme se udržet zaměstnance a také kontakt s okolím. Proto jsme se rozhodli otevřít výdejní okénko, plus jsme s lidmi komunikovali na sociálních sítích,“ říká provozovatel restaurace Tomáš Šrajber a jeho společník Nikola Hurban přikyvuje.

Ilustrační foto
Z věznice v Ostrově uprchl vězeň, hledá ho i vrtulník s termovizí

Svůj rozjezd v Severce měli o to těžší, že si restauraci vzali těsně před vypuknutím koronakrize. Hlavy však nevěší a doufají, že se jim zákazníci vrátí v hojném počtu co nejdříve. Včera měli hosté na přivítanou po vypití první jedenáctky druhou zdarma.

Zatímco většina provozoven se musí kvůli pandemii naučit dodržovat přísné hygienické podmínky, v tetovacích a piercingových studiích to dělají už dávno. „Roušku nosím už dvacet let a dezinfekci používám při své práci naprosto běžně, takže u mě se nic nemění,“ prohlásil karlovarský tatér Robert, který včera ve studiu nestačil brát telefony. Zájem o tetování a piercingy byl obrovský.

Jeho prvním pokoronavirovým zákazníkem byla Dagmar Busáková, která si až z Chebu přijela nechat píchnout náušnici do rtu. „Čekala jsem, až se salony otevřou, a když se tak stalo, hned jsem šla do toho,“ uvedla žena, pro kterou byla její včerejší náušnice už osmnáctou v pořadí.

Ilustrační foto
V nemocnici platí i nadále zákaz návštěv