Na lanovku a další vleky popadaly desítky stromů. Místní lidé přihlíželi zkáze, která za sebou nechala škody v řádech milionů korun. Vlekařům, kteří finišovali s přípravami na letošní lyžařskou sezónu, zbyly jen oči pro pláč. Stromy tam povalily stožáry lanovky, která v některých místech teď leží na zemi. „Skiareál je totálně zničený,“ konstatoval jeho provozovatel Jiří Lhota.

Při pohledu na sjezdovky běží mráz po zádech. Stromy jsou vyvrácené i s kořeny, poničené jsou vleky i sedačky. Meteorologové hovoří o tom, že se v této lokalitě vytvořil zjednodušeně řečeno vzduchový válec, který před sebou ničil vše. „V kraji nebyl navíc ojedinělý. Měl větší sílu než orkán Kyrill nebo vichřice Emma,“ řekl meteorolog Rudolf Kovařík.

Hasiči vyjížděli především k odstraňování stromů vyvrácených silným větrem.
Vichřice vyvracela v kraji stromy a způsobila řadu komplikací

Vlekaři se hned v pondělí pustí do odklízení nedělní spouště. „Musíme sestavit krizový scénář tak, abychom stihli začátek letošní zimní sezóny. Budeme pracovat s vypětím všech sil,“ dodal Lhota.

Skicentrum ihned kontaktovalo pojišťovnu. Dále se bude muset s vlastníky lesů a pozemků, kterými jsou Lesy ČR a obec, pustit do odtěžení popadaných stromů. Až pak se uvidí, jak moc jsou vleky a lanovka poničené.