Nemocnice nastartovala spolupráci se sokolovskou tělovýchovnou jednotou Baník. Přidali se městská policie či hasiči. Výsledek? Na 500 prvňáků a druháků v areálu sokolovského Baníku v pohybu s fotbalisty, hokejisty či u stánků se zdravotníky, hasiči a strážníky.

„Jde o sportovně-vzdělávací akci Šikovný školák, kterou pořádáme pátým rokem. Ve čtvrtek zde bylo na 500 dětí z prvních a druhých tříd,“ řekla mluvčí nemocnice Markéta Singerová. Jak upřesnila, pořadatelé této akce se snaží děti zábavnou formou vzdělávat a rozvíjet jejich schopnosti.

„Chceme je například naučit telefonní čísla tísňových linek, aby mohly zavolat pomoc, nebo jim poradit, jak se postarat o zraněného kamaráda, a tak podobně,“ naznačila Singerová.

Školáci si vyzkoušeli základy první pomoci, chůzi v opileckých brýlích nebo základy hygieny rukou. Nechyběla ani znalost dopravních značek a orientace v silničním provozu. Nadšení byli školáci i z kostry zvané Oskar, na které si spolu se zdravotníky ukazovali jednotlivé části těla.

Velmi oblíbené nejen mezi pány kluky, ale i děvčaty byly hry s míčem či kruhový trénink a také dovednostní soutěže s hokejkou. „Moc se mi líbilo střílet hokejkou a míčkem na bránu. S pukem už to bylo těžší. Jinak se mi asi líbilo všechno,“ zhodnotil akci jeden z druháků Matěj.

Nejstarší obyvatel Rotavy Svatoslav Karpíšek oslavil stoprvní narozeniny.
Ke 101. narozeninám obdržel nejstarší obyvatel Rotavy kříž Za zásluhy