Masopust, fašank či šibřinky nebo svátek bláznů. Několik názvů pro oslavy předcházející období půstu, které si lidé pořádně užijí i v mnoha obcích a městech Karlovarského kraje. Jedny z prvních začaly o víkendu v Královském Poříčí a těšit se na ně mohou i v Chebu nebo v Bochově a v Hroznětíně.

V Královském Poříčí patřil masopustu statek Bernard. Byl to den ve znamení maškar, muziky, domácích jitrniček a sladkých koláčů, ale také romanticky laděných nákupů ke svatému Valentýnu. Na statku si zkrátka přišel na své každý. A to přesto že některým návštěvníkům doslova hrozila sama Smrt. „S takhle tupou kosou si na mě nepřijde. Maximálně vypíchne někomu oko," smál se návštěvník Ivan Cetl z Kraslic a s maskovaným „smrťákem" zapózoval na focení. Do svých rolí se naplno vžily i další maškary. K vidění byla i Červená karkulka s vlkem nebo lesní ovoce – nafukovacími balónky ověšené maliny a ostružiny.

„Říkám si, jestli přes ty balónky vůbec něco vidí. Ale některé masky jsou fakt super," komentovala další z návštěvnic Michaela Marvanová. Do organizace masopustu se tu zapojila doslova téměř celá obec. „I díky slunečnému počasí se jednalo o mimořádně podařenou akci. I s návštěvností jsme byli spokojeni," doplnila Romana Vlková za statek Bernard.

Dlouhá léta se tak každoročně koná masopustní veselí v Pile na Karlovarsku. Tady vše startuje v sobotu 14. února. „Jako vždy bude sraz velkých i malých účastníků dole u autobusové zastávky, odkud vyrazí maskovaný průvod do obce. Obyvatelé jsou vždy na koledníky připraveni a mají napečeny koblihy a podobně. Finance, které se podaří vykoledovat, pak používáme na pořádání červnového dětského dne," informovala místostarostka Pily Zuzana Mäsárová.
O rozjezd nové tradice se pak snaží bochovští a hroznětínští zastupitelé.

„U nás v Bochově je nové složení kulturní komise. Jsme taková parta bláznů, co se nebojí zkusit všechno. Nemáme s tím žádné zkušenosti, ale tato tradice by se nám v Bochově líbila. Masopust se letos pořádá pro děti, a půjde-li vše, jak má, další rok uděláme klasickou veselici pro všechny," dodala Olga Vonšovská, předsedkyně bochovské kulturní komise.

Pestrý masopustní průvod se vydá na svoji cestu historickou částí Chebu v sobotu 21. února ve 14 hodin tradičně od chebského divadla. Kdo se chce veselice stylově zúčastnit, měl by si již nyní začít připravovat opravdu originální masku.

„Čím bude masek více, tím bude průvod veselejší. A téma pro letošní masku? Vítány budou všechny, hlavně pak ty tradiční, masopustní. Letošní Chebský masopust by měl ale patřit mimo jiné strašidlům a strašidýlkům," uvedla Blanka Andrášiková z Muzea Cheb.