Plány za stamiliony, snahy, žádosti o dotace. Realita? Opravy a rekonstrukce rozdělené na několik etap, a tudíž děláno postupně, dle finančních možností města. Řeč je o dominantě náměstí Budovatelů, kterou je Hornický dům. Sídlí v něm Městský dům kultury Sokolov.

Zatím poslední investiční akcí byla oprava hlavního vstupu za zhruba osm milionů korun. Jaké investice plánuje město v letošním roce? „Pokud bychom chtěli opravit Hornický dům tak, jak si představujeme, stálo by to zhruba 300 milionů korun. Snaha byla získat dotace, ale naráželi jsme, podle mého názoru, na divný výklad nedovolené veřejné podpory," říká místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

V Hornickém domě jsou totiž prostory a místa, které se pronajímají. „Myslím si, že ve většině případů například v projektu Cíl 3, kdy se někde něco rekonstruovalo z dotace, tak tam byly komerčně využívané prostory a nikomu to nevadí. Nám by v případě Hornického domu poskytli pouze 40 procent z celkové částky 300 milionů. To je pro město neufinancovatelné," konstatuje Jakobec.

Město proto pokračuje po částech. Původně měl být na řadě malý sál za 3,5 milionu, ale byl škrtnutý a skončil takzvaně pod čarou. Ten se měl opravit ve stylu podobném tomu v Klubu mladých. Město naváže na rekonstrukci kinokavárny Alfa. Zde chce vytvořit bezbariérové WC. „Po řadě menších věcí se budeme muset do tří čtyř let vrhnout na velký sál, tomu neutečeme. A otázkou je, jak dlouho vydrží střecha. Tak jak se udělala v minulosti, nebyl úplně nejvhodnější způsob."