Hospodyňky ho mnohdy přenechávají cukrárnám nebo drobným firmám, které tak na Vánoce napečou až kolem dvou tun cukrovinek. Mezi nejoblíbenější patří tradiční druhy, jako jsou vanilkové rohlíčky, včelí úly nebo pracny.

Pečení vánočního cukroví bývá v adventním období mnohdy další příčinou chaotických příprav. Ženy chtějí mít více klidu, proto si jej raději koupí. Buď od menších cukrářek, ale v kurzu jsou i větší firmy s dlouhým řetězcem poboček. „Máme napilno a až těsně do Vánoc se nezastavíme. Na dračku jde vše. Nejčastěji ale vanilkové rohlíčky," hlásí zaměstnankyně jedné ze sokolovských cukráren. A obdobně mluví i lidé z dalších výroben. Například v cukrárně Ondra v Sokolově je největší zájem o vanilkové rohlíčky, plněné košíčky a ořechy. Lidé hojně kupují i mixy cukroví. Na adventní období tak cukrářky napečou až kolem dvou tun cukroví, kilo vyjde zákazníky na 290 korun.

Menší firmy nebo cukrářky napečou přes 300 kilogramů vánočního cukroví. Mnohdy jej dodávají i na společenské večírky, v těchto dnech však tuto možnost ze svých služeb vyškrtávají kvůli vytížení.
„Recepty používám rodinné, aby cukroví bylo takové, jaké mají rodiny rády a které znají i od svých maminek či babiček. Po tomto sortimentu se každým rokem zvyšuje poptávka. Nejžádanější je stará česká klasika, tedy rohlíčky, úly, plněné košíčky nebo ořechy," uvedla cukrářka Lenka Bartáková.

Vánoční cukroví pečou třeba i studenti v rámci své praxe. A i ti mají před Vánoci co dělat. Žáci ze Střední školy živnostenské v Sokolově pečou cukroví ve vlastní cukrářské dílně. Do školy volají nejen klienti s objednávkou, ale zájem mají i zaměstnanci školy a lidé, kteří se zde stravují. Kvůli velkému zájmu končila možnost objednávek už v polovině října. Zákazníci si od studentů neobjednají jednotlivé druhy, ale rovnou sadu, která obsahuje až osm druhů tradičního cukroví. Kilo vánoční sady cukroví od studentů stojí 130 korun. Studenti stihnou napéct 1,4 tuny cukroví a prodávají i na vánočních trzích, ale ochutnat jej mohou i v sokolovské nemocnici . „Veškeré naše cukroví je jak domácí. Studenti ho pečou rádi a kvalitně," říká Hana Jandíková, zástupkyně ředitelky Střední školy živnostenské v Sokolově.

Autor: Sandra Kubíčková