Zkušení houbaři by ani nyní neměli z lesů odcházet s prázdnou. Nadšený mykolog Ondřej Nádvorník z Chebu se dokonce může pochlubit košíčkem jedlých hub, které našel v okolí Zelené hory. „Přesné místo nálezu hub samozřejmě nesdělím,“ uvedl.

Podle chebského mykologického odborníka Jiřího Pošmury je ´úlovek´ Ondry Nádvorníka trochu kuriózní. „V košíku byly penízovky sametonohé, hlívy ústřičné i Jidášovo ucho. V zimě jsem zatím nic tak houbařsky krásného neviděl.“

Předseda České mykologické společnosti v Lázních Kynžvartu Jan Šimice potvrdil, že všechny nalezené houbičky jsou vhodné do nejrůznějších pokrmů. „Třeba penízovka je nazývaná ´vánoční houbou´,“ podotkl. „Kvůli specifickému aroma se přidává do polévek. Využívají se pouze hlavičky.“

Šimice doporučuje zpracovat hlívy ústřičné do takzvaných falešných dršťkových polévek. „Do těchto pokrmů přidáváme obvyklé ingredience, pouze musíme hlívu déle povařit.“ Plodnice hlívy je možné použít ve všech úpravách, v jakých se houby obecně používají. Klobouky lze smažit a drobně nakrájené třeně lze použít pod maso, k dušení, do omáček i karbanátků. Jidášovo ucho je zase podle gurmánů kvůli své chrupavčité konzistenci ideální do nejrůznějších zeleninových salátů.

Myklogičtí odborníci však varují před konzumací několikráte rozmrzlých a znovu mrazem přešlých hub. Ty mohou být zdraví škodlivé.