První, zkušební ročník byl jen pro pozvané kuchaře, další ročníky by ale už měly být otevřené pro všechny zájemce.


Šestičlenná porota po ochutnání a zhodnocení všech porcí rozhodla, že nejlépe ji uvařil Martin Kasal. Ten si tak odnesl pohár pro vítěze. „Před týdnem na městském plese jsme se u baru začali bavit o tom, kdo umí jak uvařit svíčkovou. A jak to bývá, každý hájil tu svoji, tak jsme si domluvili na následující víkend soutěž,“ popsal vznik nápadu pořadatel Ludvík Soukop. Protože se jednalo o zkušební klání, jako soutěžící byli pozváni pouze čtyři kuchaři, kteří se domlouvali na plese. A to i přesto, že během týdne se spontánně hlásilo několik dalších zájemců. Jeden z nominovaných nakonec ze zdravotních důvodů svoji účast těsně před víkendem odvolal, pečlivě sestavená šestičlenná porota tak vybírala ze tří soutěžních vzorků. A protože se nápad osvědčil, podle pořadatele je jasné, že další ročník už bude otevřený pro všechny a počet přihlášených kuchařů nebude omezený.

A jaký je recept na vítěznou svíčkovou? „Je to klasický recept, který doma vařili rodiče. Hlavně se nesmí příprava a samotné vaření uspěchat a především pak použít opravdu jen ty nejlepší suroviny, žádné náhražky,“ uvedl Martin Kasal s tím, že jeho recept je prakticky totožný s receptem známého kuchaře Václava Friče na jeho svíčkovou s karlovarským knedlíkem.

Porota hodnotila samotnou chuť, konzistenci či barvu omáčky, ale také způsob prezentace jídla. „Největším hodnocením byly prázdné talíře,“ uvedl předseda poroty Petr Götzl.

Po zvládnutém zkušebním ročníku je o budoucnosti soutěže rozhodnuto. „Určitě budeme pokračovat, byl to velmi podařený a zábavný večer. Tohle byl nultý ročník, při takovém desátém přijede i Zdeněk Pohlreich. Ne jako soutěžící nebo do poroty, bude sedět v koutě a koukat, jak se to dělá,“ ukončil se smíchem hlavní pořadatel.