Stále rostou! Tak se dá pojmenovat stav houbařských žní v regionu. A hub je opravdu dost. Ovšem hříbků má nyní podle zkušeného mykologa Pavla Syřiště ubývat.

„Dvouhodinová vycházka po lese nám s manželem stačila na dva plné koše hub," potvrdila například vášnivá houbařka a fotografka Mária Cibová.

„Ale přesnou lokalitu jako správný houbař neprozradím. Byla to malá vesnice nedaleko Chebu. Navíc tentokrát sbíral spíš muž, já jsem především fotila a také hledala nearanžovaná houbová zátiší. Nejvíc jsme našli hřibů pravých, hřibů kovářů, masáků a lišek. Ale byli jsme zklamaní, že pořád nerostou kozáky a křemenáče. Nejlepší omáčka je totiž z více druhů hub. Některé praváky byly nádherné a měly přes kilo váhy," usmívala se Cibová.

Větší část hub pak Mária Cibová rozdala rodině a známým. Ze zbytku uvařila dršťkovou polévku i rizoto. „Taky jsem pekla masáky na kmíně. Houby i sušíme. Rovněž je předvařuji pár minut ve slané vodě a po vychladnutí je nasáčkuji a ukládám do mrazáku. A v zimě je z toho pochoutka," pomlaskávala si houbařka a také připojila svůj recept na dršťkovou polévku z masáků. „Očistím masáky, umyji je a nařežu (natrhám) na větší nudličky. Na oleji si osmahnu cibulku, přidám máslo, masáky, červenou papriku, pepř, kmín, majoránku, sůl, větší česnek (všechno dle chuti), zaleji to horkou vodou a nechám povařit doměkka.
Udělám si jíšku z oleje, másla a hladké mouky a trošku polévku zahustím a nechám ještě pět minut povařit. Polévka je pak ideální s čerstvým chlebem," básnila.

Zkušený odborník Pavel Syřiště z Mykologického klubu Slavkovský les houbařce Cibové však nepatrně oponoval. „Křemenáče evidujeme. Je jich dost hlavně v břízkách. Ale musím konstatovat, že ta sezóna hřibů je pomalu u konce. Samozřejmě že budou ještě do podzimu k nalezení, ale už ne v takovém množství jako nyní," tak komentoval mykolog mapování regionu.

Houbaři si i přes deštivé počasí uplynulých dní užívají sezónu i na Sokolovsku. Oblíbenou lokalitou je Kraslicko. „Avšak jen vybrané lesy. Houbařili jsme na Kostelní a v Liboci. Tam jsme toho moc nenašli. Když jsme ale vyrazili o kus dál k Lubům, zažili jsme doslova houbařské žně. Až se trochu oteplí, bude ještě hub jak máku," myslí si vášnivý houbař Ivan Cetl z Kraslic.

Podle pozorovatele počasí Rudolfa Kovaříka neřekla houbařská sezóna rozhodně poslední slovo. „Podhoubí vyhovuje současný charakter počasí. Pokud by se teď oteplilo, houby budou rychle růst. Oteplení přitom očekáváme už ve čtvrtek a pátek," řekl.