To je hlavní smysl projektu Kola pro Afriku. A dobrá zpráva je, že první várka zhruba padesáti kol odcestovala už i ze Sokolova. „Začali jsme se sbíráním v létě. Dřív tady sběrné místo nebylo,“ uvedla Klára Damašková, pracovnice Azylového domu v Sokolově, který provozuje nezisková organizace Pomoc v nouzi. Právě sem mohli lidé vozit kola, která potom putují do africké Gambie. První sbírka byla velmi úspěšná. „Děkujeme všem dárcům, kteří se do sbírky zapojili a věnovali gambijským školákům nepotřebná kola. Doposud jsme takto přímo v Sokolově nashromáždili zhruba pět desítek bicyklů,“ poděkovala Damašková.

Sbírka jízdních kol bude pokračovat zase na jaře a zapojit se do ní může opravdu každý. Stačí do azylového domu na Šenvertě dopravit jakékoli nepotřebné kolo. Dokonce i takové, které není v nejlepším stavu. „Stav kola není důležitý, ta procházejí poté ještě opravou,“ potvrdila. Vybírají se všechny možné bicykly, nezáleží ani na značce, velikosti či stáří. Jak potvrdila Klára Damašková, občas se mezi nimi objevily pomalu muzejní kousky. „Vítány jsou i náhradní díly nebo třeba nářadí potřebné pro údržbu kola,“ dodala organizátorka sbírky. Termíny sběru se včas objeví na sociálních sítích i přímo na stránkách Kola pro Afriku.

Při benefičním koncertě se vybralo 67 tisíc.
Při benefičním koncertě se vybralo 67 tisíc

Darovaná kola, vhodná pro africký terén, směřují do Gambie, do země, které se společnost Kola pro Afriku věnuje již čtvrtý rok. Do projektu je v západoafrické zemi zapojeno přes 60 základních škol. Darovaná kola se průběžně opravují a chystají na cestu do Gambie ve Věznici Heřmanice a v centrálním skladu společnosti KPA v Ostravě – Koblově, kde společnost nabízí pracovní příležitost lidem těžce uplatnitelným na trhu práce. Pracovní místa vytváří společnost i v Gambii.

„V této zemi školíme místní obyvatele tak, aby každá partnerská škola v projektu měla svého dvorního mechanika. Touto strategií se snažíme zajistit co nejdelší životnost darovaných kol v Gambii,“ již dříve sdělil ředitel společnosti Roman Posolda. Letos se podařilo přehoupnout přes hranici 6000 kol darovaných gambijským školákům. (žip,mih)