Před každou jízdou je třeba zkontrolovat povinnou výbavu vozidla a doplnit vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách. „Mezi tuto výbavu patří autolékárnička, výstražný trojúhelník, náhradní kolo, příruční zvedák a klíč na matice. Nad rámec povinné výbavy policisté doporučují mít v autě baterku, rukavice, lano a hasicí přístroj,“ uvedla policejní preventistka Zdeňka Papežová.

„Doporučujeme pak mít ve vozidle nemrznoucí směsi – chladicí kapalinu a směs do ostřikovačů, dále škrabku na led, smetáček, rozmrazovač zámků. Povinností každého řidiče je vozit s sebou reflexní vestu, která řidiče na silnici zviditelní. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná. Vyplatí se sledovat aktuální dopravní informace, neboť se díky nim můžete vyhnout nepříjemným komplikacím v dopravě,“ dodala.

ZIMNÍ OBUTÍ

Policie také poukazuje na to, že v zimním období se mohou řidiči setkat s dopravní značkou, která označuje povinnost zimní výbavy, kdy symbolem je automobil se sněhovou vločkou. „Ta přikazuje řidiči, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Na takto označených úsecích silnic a dálnic může řidič pokračovat v jízdě pouze se zimní výbavou, tedy se zimními pneumatikami,“ poukázala Papežová. „Řidič by si měl uvědomit, že komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V zimních měsících se stává nejvíce nehod s tragickými následky, proto je namístě zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí.“

Praxe jednoznačně potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější. Letní pneumatiky začnou tvrdnout již při teplotě kolem 7 stupňů Celsia a ztrácejí tím přilnavost a účinnost. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, mají také podstatně kratší brzdnou dráhu. Jsou zkrátka schopny zajistit lepší ovládání auta.

Je nutné přezout všechny čtyři pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem. Důležitá je také starost o správně nahuštěnou pneumatiku. V zájmu vlastní bezpečnosti kontrolujte tlak v pneumatikách v zimě více než kdy jindy. Pro jízdu autem při špatných povětrnostních podmínkách, zejména ve vyšších polohách, je důležité včasné nasazení sněhových řetězů. Jejich nasazování si předem vyzkoušejte.

V Chodově si připomněli letošní 80. výročí Křišťálové noci a chodovské židovské oběti holocaustu.
Další dva kameny zmizelých připomínají židovské oběti