Na Adámkovy transparentní účty přispívalo sice mnoho dárců, ale stále to na velmi drahou léčbu nestačilo. A najednou přišel obrovský zvrat. Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že jim pojišťovna léčbu zaplatí.

„Je to skvělá zpráva, která přišla, jak se říká, za pět minut dvanáct. Přiznám se, že už jsme začínali být trochu skeptičtí,“ říká otec Adámka Samuel Chramosta.

Adámek trpí vzácným, ale velmi progresivním onemocněním nazývaným spinální svalová atrofie. Na toto život omezující a nebezpečné onemocnění existuje genová terapie, na kterou se lidé, firmy i obce skládali. Nakonec si mohou rodiče oddechnout. Bude uhrazena ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny, u které je chlapec pojištěný.

Desetiletý chlapec spadl v Mokřinách na Ašsku do studny.
Desetiletý chlapec spadl v Mokřinách na Ašsku do studny

„Jelikož dojde k celkovému uhrazení genové terapie ze strany pojišťovny, vybrané peníze, které nyní máme na našem transparentním účtu, budeme moci použít na rehabilitace, speciální pobyty v neurorehabilitačních centrech, na doplatky kompenzačních pomůcek, které pomohou Adámkovi zkvalitnit jeho život. Prostředky budou použity v souladu s účelem sbírky, která je pod dohledem Krajského úřadu Karlovarského kraje. Adámka stále můžete podpořit. Zároveň srdečně děkujeme všem dárcům, kteří se rozhodli podpořit Adámka na jeho cestě,“ dodal Samuel Chramosta.

Léčbu by různé pojišťovny měly nyní zaplatit třem dětem v České republice. A pokud dojde ke změně pravidel, měly by mít později šanci i další děti s touto nemocí. Zda nezůstane jen u slibů vlády, ukáže čas.