V rámci různých programů je připravují na návrat do normálního života, v němž si musí najít práci, bydlení a podobně.

Jednou z těchto aktivit je i dluhové poradenství, které ve věznici zajišťuje obecně prospěšná společnost Volonté Czech. Zaměřuje se na psychologickou práci s odsouzenými, vzdělávání a integraci po propuštění. „Dlouhodobě pracuje s lidmi ve výkonu trestu odnětí svobody a také po jejich propuštění, a to v součinnosti s programy vězeňské služby. Cíleně je připravuje na návrat do společnosti a na trh práce,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

Díky dluhovým poradcům, kteří s odsouzenými mapují jejich finanční závazky, vězni mnohdy často úspěšně zahájí insolvenční řízení již v průběhu výkonu trestu. V návaznosti na tyto projekty je jim nabídnuta pomoc i po ukončení trestu, například možnost ubytování a zaměstnání v automobilovém průmyslu prostřednictvím pracovní agentury DP Work společnosti Volonté.

Covid se zatím potvrdil u 513 lidí ze zhruba 11 tisíc dozorců a zaměstnanců vězeňské služby. Vězňů je v celé ČR nakažených 144. Do karantény muselo zatím nastoupit 96 personálních zaměstnanců. „Z téměř 20 tisíc vězňů máme dnes 144 pozitivně testovaných na koronavirus,“ uvedla včera mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Ilustrační foto.
Turistů ze zahraničí v Karlovarském kraji výrazně ubylo