Přes osmatřicet tisíc korun rozdělí Nadační fond Ještěřice. Vyhlásil vůbec první výzvy, na základě kterých budou peníze nasměrovány. Ty Ještěřice nashromáždila díky sérii benefičních akcí.

„Výzvy jsou volně k dispozici na našich stránkách www.nadacni-fond-jesterice.cz. Přijímáme je do 21. dubna. Poté je vyhodnotíme a rozhodneme, kam finanční pomoc nasměrujeme," říká předsedkyně nadačního fondu Miluše Merklová. Ještěřice je přitom připravená podpořit postižené a sociálně či zdravotně znevýhodněné osoby a jejich rodiny, které potřebují speciální zdravotní nebo sociální služby.

„Především bych ráda ujasnila, že ta potřebnost speciálních zdravotních a sociálních služeb není myšlena tak, že se musí jednat o registrované sociální a zdravotní služby podle zákona o sociálních službách a zákona o zdravotních službách. Míníme tím jakoukoliv veřejnou službu, která pomůže vyrovnat zdravotní nebo sociální handicap žádajícího, který na úhradu této služby nedosáhne ze svých prostředků či z prostředků státu," poukázala Merklová a vyjmenovala několik případů.

„Jde třeba o matku samoživitelku nebo otce samoživitele, již nemají možnosti dosáhnout zvýšení vyživovací povinnosti druhého rodiče, kteří potřebují dítěti uhradit například plavání, obědy ve škole, družinu, mateřskou školu, lyžařský kurz, zájmové aktivity talentovaných dětí, dopravu k zájmovým aktivitám talentovaných dětí, dopravu k lékaři či odbornému poradci, kauci na bydlení atd. Dále pak osoby, které onemocněly a nemohou v důsledku pracovní neschopnosti uhradit některé své potřeby či potřeby dětí. Dalším příkladem jsou rodiny s dítětem, které má nějaké speciální vzdělávací nároky, potřebuje speciální učební pomůcku, vč. počítačových programů, speciálně upravených PC či telefonů. Peníze poskytneme i lidem, kteří potřebují v důsledku poškození zraku či sluchu speciálně upravené mobilní telefony a další přístroje. Dále je možno poskytnout podporu na různé terapeutické, rehabilitační služby nebo lázně atd. No a pak je to také pro organizace, které takovým rodinám a lidem pomáhají," vyjmenovala předsedkyně.

„Těch situací může být mnohem více. Ať se veřejnost nebojí zavolat nám, nebo napsat e-mail. Rády to s nimi vše prokonzultujeme, stejně tak jim rády pomůžeme při vyplnění žádostí o příspěvek," doplnila.