Miluji koně a mým snem je podívat se do stájí. Ráda bych se podívala do rodného města, kde jsem vyrůstala. Chtěla bych si popovídat s dobrou duší. Potřebovala bych zimní bundu. To jsou některá z přání devíti sokolovských seniorů, která jsou pro mnohé z nás normálně dostupná.

Pro ně však nikoliv. Mezi námi je totiž řada osamělých lidí, kteří tyto okamžiky nemají s kým sdílet. Nejstarší z nich je 95 let.

Vánoční svátky jsou především oslavou lásky, sounáležitosti a štědrosti. Ne každý má to štěstí strávit je po boku milovaného člověka, přítele, někoho blízkého. Dobrovolnické centrum Střípky ve spolupráci s městem Sokolov, MDK Sokolov, městskou policií a pracovnicemi Senior expresu se to rozhodly změnit.

Pečlivým a svědomitým výběrem potěšily několik osamělých, starších lidí, kterým se snažily splnit předem vyslovené přání. Dobrovolníci darovali televizor, notebook, prohlídku stájí, nebo zajistili výlet do rodné Prahy. Vouchery na zážitky nebo samotné hmotné dary byly předány 19. a 20. prosince.

„Jsem moc ráda, že jste za mnou všichni přišli. Tolik krásných dárků jste mi přinesli a těch knížek. Moc vám děkuji,“ neskrývala dojetí paní Jiřina, která ráda čte detektivky a přála si zimní bundu.

Kromě místostarostky Renaty Oulehlové ji navštívil také starosta Bukovan Miroslav Stropek, který Jiřinu pamatuje z dob, kdy žila právě v této obci.

„Stáří není zlé, ale samota ano. Jsem ráda, že se nám nakonec podařilo společně s dobrovolníky udělat radost tolika osamělým lidem. Tímto jim všem ještě jednou děkuji,“ svěřila se po předání darů Oulehlová, která se dobrovolnické činnosti věnuje mnoho let.

Přidalo se i studentské zastupitelstvo, které chystá seniorům vánoční dárky.

Celý projekt vyvrcholí 25. prosince v rámci Vánočního koncertu v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského, kam byli pozváni nejen obdarovaní senioři, ale rovněž dobrovolníci, kteří se do vánoční sbírky zapojili. (roc, ps)