Hned dvě zajímavé knihy najednou vydává v těchto dnech báňský odborník a publicista Jaroslav Jiskra. O jedné říká, že jde o pokračování příběhů z hornických hospůdek a okolí šachty, druhou pak prezentuje jako vyvrcholení dosavadní práce. Jedná se totiž o třicátou publikaci, pod kterou je jako autor podepsaný. Kromě tohoto úspěchu slaví také životní jubileum, šedesátiny. Kniha s dlouhým názvem ´Lomové dobývání uhlí, keramických hlín, štěrkopísků a kameniva převážně v Karlovarském kraji ve fotografii´ uchvátí čtenáře především velkým obrazovým rozsahem. Navíc předkládá dosud nepublikované snímky a nabízí pohled do míst, kam se člověk běžně nikdy nepodívá. „V knize je 1250 fotografií, všechno, co jsem za svůj šachetní život nasbíral a nafotil. Také něco z archivů a od mých kamarádů," pověděl autor.

Širokou škálu snímků zahajuje přehled lomových dobývacích a zakládacích strojů. A to od historických až po nejnovější používané modely. Kniha se dotýká havárií a důlních škod, odstřelů, demolic či rekultivací výsypek. „Jsou tam například fotografie, které zachycují hořící kolesové rýpadlo nebo utopený stroj v retenční nádrži," zmínil Jiskra. Publikace vyšla v nákladu tisíc kusů a je k dostání přímo u autora. Zájemci si o ni mohou napsat na emailovou adresu jiskra@suas.cz. Stejným způsobem je možné zakoupit i druhou knihu – Příběhy z hornických hospůdek, dolů i z okolí pokračují. „Obrázky v knížce nakreslil můj bývalý parťák ze šachty Václav Pacelt. On tohle skutečně umí, má to darované od Boha," řekl na adresu ilustrátora usměvavý Jiskra.

Některé zvlášť pikantní a choulostivé příběhy označil malým prasátkem. To aby se jim citlivý čtenář mohl předem vyhnout.
„Něco je skutečně drsné, prostě ze života havířské chasy. Jeden čas jsem chodil s bločkem a dělal jsem si poznámky. Tak se mi podařilo zachytit vyložené perly," podotkl autor.