Šedesátileté výročí své existence slaví letos habartovské loutkové divadélko Kahánek. Jubileum soubor oslavil výstavou loutek v městském kulturním středisku a dvojicí představení – pro děti a pro dospělé. Na tom dospěláckém v sobotu současní i bývalí členové souboru připomněli to nejzajímavější z jeho historie včetně silných zážitků, které, jak se ukázalo, nemusí být vždy jen pozitivní.

Od svého vzniku v roce 1954 odehrálo loutkové divadélko z Habartova více než 450 vystoupení. Výroční představení shrnulo jeho dlouholetou historii od počátku až téměř k dnešnímu dni. „Vrátili jsme se až úplně na začátek, do chvíle, kdy ze závodního výboru dorazily loutky s tím, že se tedy bude hrát loutkové divadlo," říká současná principálka Kahánku Šárka Mašková. Vzpomínalo se, jak se kašpárek převlékal za trpaslíka, jak děvčata ze souboru šila na pány klaunské obleky a jak v těch klaunských oblecích pánové naháněli nezabrzděné auto, řítící se z kopečka dolů. Vzpomnělo se i na dobu, kdy pro sebe při dvacátém výročí divadélko hledalo příhodný název. Habartováček, Permoníček, Tkaničkáři, Rumcajsek… Ani jeden z těchto názvů nakonec neobstál před Kahánkem.

V hledišti seděli převážně lidé, kteří souborem v jeho historii prošli. „Myslím, že díky tomu si v představení každý našel to své, každý si připomněl nějaký zážitek, který se souborem prožil. Samozřejmě že při každém představení přijde nějaký ten kiks, a čím víc jste pod drobnohledem, tím víc jich je…, což platilo i v tomhle případě. Ale všechny nás to myslím bavilo. O to náročnější byl ovšem pak nedělní úklid," žertovala principálka.

V současné době má loutkové divadélko Kahánek 13 členů, souborem jich ale celkem prošlo kolem osmi desítek. „Když je někdo nemocný, přicházejí i další lidé na výpomoc. Snažíme se scházet každý týden, podle toho, jak to komu vychází," doplnila Mašková. Hlavní zaměření divadélka je na věkovou kategorii dětí od 5 do 12 let a v současné době v Habartově sídlí v městském kulturním středisku.