Karlovarský kraj bude mít na transformační projekty k dispozici 6,3 miliardy korun, Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun a Ústecký kraj 15,8 miliardy korun.

Tyto peníze mají regionům pomoci s obnovou území postiženého těžbou uhlí. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (STAN) se proto začátkem června obrátil na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a také eurokomisařku pro soudržnost a reformy Elisu Ferreirovou a požádal je, aby postup českých ministerstev řízených Richardem Brabcem a Klárou Dostálovou prošetřily.

Záměr ale vyzněl v neprospěch Karlovarského kraje a tento region se tak musí smířit s tím, že částka 6,3 miliardy, kterou po rozdělení peněz získal, je definitivní.

Zásah policistů letos v červnu.
VIDEO: Rvačky a nepokoje v Jaltské gradují. Město chce omezit provoz podniků

„Obdržel jsem odpověď od eurokomisařky Elisy Ferreiry na mou žádost o prověření vyváženosti rozdělení evropských financí z Fondu spravedlivé transformace (FST) mezi tři uhelné regiony. Eurokomisařka konstatuje, že stávající rozdělení jí nepřijde nespravedlivé,“ uvádí hejtman.

Zelená pro Evropu.Zelená pro Evropu.Zdroj: Deník„Odkazuje na částku přepočtenou na jednoho obyvatele, která je u Karlovarského kraje nejvyšší v rámci nejen České republiky, ale všech 30 transformovaných uhelných regionů v Evropě. Stále se tak lišíme v pohledu na podstatu FST, který měl být zaměřen na parametr rozsahu a míry postiženého území těžbou, nikoliv na rozdělení počtu obyvatel.

Bez ohledu na tuto polemiku je však pro tuto chvíli otázka uzavřena a my se soustředíme na přípravu účelného a efektivního čerpání přidělených 6,3 miliardy korun. Je však možné, že podle schopnosti čerpání jednotlivými českými kraji (Ústecký, Moravskoslezský, Karlovarský) může být rozdělení alokace v průběhu následujících let ještě upravováno,“ říká k závěrům eurokomisařky hejtman Kulhánek.