V současnosti se tam vyměňují okna ve všech 15 patrech této nejvyšší budovy v Karlových Varech. Když řemeslníci lešení stavěli, byl to opravdu unikátní pohled. Jak připomíná ředitel Thermalu Vladimír Novák, hotel prochází největší modernizací od jeho otevření v roce 1977. Ta byla rozdělena do několika etap a v současnosti se řeší hned několik projektů najednou - například rekonstrukce bazénového centra i oprava fasády.

"Hotelová věž se na několik měsíců zahalí pod lešení, abychom mohli vyměnit více než 300 oken a opravit všechny balkony. Současně s tím vyčistíme celou fasádu a provedeme nátěr kovové konstrukce hotelu. Stavba lešení na severní straně bude hotová v příštím týdnu a celé dílo bude dokončeno do podzimu," říká ředitel Novák. Důvodem výměny oken není estetický dojem, ale energetická úspora. "Vzhled samotné budovy se nezmění. Hotelu se díky novým sklům sníží náklady na vytápění, protože část budovy má pouze jednoduché zasklení, k energetickým úsporám dojde rovněž i díky zatepleným podhledům. Rozpočet této části modernizace je necelých 90 milionů korun. Po dokončení všech etap však hotel ušetří více než padesát procent nákladů na vytápění," vysvětluje ředitel Novák.

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu
Nadace karlovarského filmového festivalu dostane od města méně peněz

Největší rekonstrukce v dějinách Thermalu začala v roce 2019, a to modernizací 273 pokojů. Částečnou prošlo 147 pokojů, úplnou pak 126. I v tomto případě šlo v rámci ní také o energetickou úsporu, pokoje dostaly ovšem i nové vybavení. "V nejvyšších patrech po dokončení výměny oken a opravách balkónů nabídneme hostům naše nejnovější pokoje typu superior. V interiérech využíváme nově přečalouněná původní křesla a židle z našich depozitářů. Chodby i vstupní dveře k superior pokojům jsou po modernizaci k nerozeznání od původních včetně typického modřínového obložení a hliníkových lamelových podhledů. V loňském roce jsme současně kromě technologií dokončili práce na opravách a zateplení střech všech sálů a teras. Obnovili jsme rovněž i sluneční lávku na terase nad kongresovým patrem," vyjmenovává ředitel rozsah úprav.

Zásadní akcí je pak přeměna zchátralého a roky nevyžívaného venkovního bazénu včetně jeho vnitřního vybavení a technologií na saunový svět. Začala už vloni na podzim. "V lednu jsme demontovali nepotřebné technologie. V únoru se pak naplno rozběhly práce na bazénu a interiérech. V tuto chvíli je dokončena většina bouracích prací. Repase, opravy nebo kompletní modernizace se dočkají zahrady, bazénové vany, ale také terasy, restaurace, bistro, brouzdaliště či šatny. Modernizací projde rovněž vzduchotechnika, retenční nádrže, bazénové technologie, díky čemuž v původním zázemí vyroste rozsáhlý saunový svět," líčí Novák.

HC Energie Karlovy Vary - HC Dynamo Pardubice
Hotovo. Je po sezóně. Energie v předkole play off končí

Vedení Thermalu v rámci saunového světa počítá s lepším přístupem k bazénu a na zahradu pro hendikepované a s kočárky. Nově bude součástí bazénového centra samostatný pobytový bazén se stoprocentní vřídelní vodou. "Bazénovou část spolu s terasami a zahradou plánujeme otevřít už na začátku letní sezóny včetně občerstvení u bazénu. Saunový svět bude dokončen během podzimu a nabídne několik saun a ohříváren s ochlazovací terasou či saunovým barem. Revitalizace se týká také občerstvení v bazénové části a vyhlídkové restaurace v posledním patře budovy," upřesňuje ředitel festivalového hotelu, který stejně jako další čelí pandemické krizi a v současnosti v něm působí jen pár zaměstnanců.

I tak se ale management připravuje na otevření hotelu. Ředitel doufá, že Thermal přivítá první hosty v nejnovějších pokojích superior už začátkem června. "Rozjezd všech provozů po několikaměsíční výluce a po modernizaci nám zabere zhruba měsíc. Proto předpokládáme, že se zaměstnanci začnou postupně vracet do práce ke konci dubna. Hotel připravuje několik speciálních bazénových & saunových balíčků pro hosty, které zahrnou ubytování v nejnovějších superior pokojích spolu se vstupy do bazénů a saun," uzavírá Novák.