Vedení města Sokolova totiž nechalo vypsat výběrové řízení na projektové práce. Podle místostarostky Renaty Oulehlové bude následující projekt velmi stěžejní. Město by si při něm rádo sáhlo i na dotace z IROP.
„Studie nové knihovny je už hotová. Teď budeme řešit technické věci. Například zda budou v knihovně výtahy či zda obsadíme dvě, nebo tři patra. Zajímá nás hodně cena budoucího projektu," potvrdil starosta Sokolova Jan Picka. Město by totiž rádo získalo dotaci.

„Ta je zatím ve hvězdách," nastínil Picka.
Jeho slova potvrdila i místostarostka. „Dotační tituly míří bez problému na komunitní centra. Já osobně si myslím, že knihovna takovým centrem je," tvrdí Oulehlová.
Česká republika má, podle Evropské unie, největší počet knihoven na hlavu. „Evropská unie nechce přispívat na knihovny. Tvrdí, že 20 procent knihoven v Unii je v České republice," potvrdil místostarosta Sokolova Karel Jakobec. Podle něj Unie přispívá na takzvaná komunitní centra a sokolovská knihovna spoustu akcí pro menšiny pořádá, takže by to nebylo až takové lámání či uhýbání z nastavených podmínek dotace.


Anebo existují výjimky, například historické archívy, které by města chtěla rekonstruovat a zpřístupňovat.
Rozpočet celé akce odhaduje na 25 až 30 milionů. V zámku, který patří Karlovarskému kraji, platí město za knihovnu 300 tisíc korun ročně.
Podle Oulehlové by mohlo zavítat na Staré náměstí až 60 tisíc lidí ročně. Právě tolik jich chodí do knihovny.