Volby na Sokolovsku vyhrál Miloš Zeman. Ani historicky první přímá volba prezidenta však mnoho voličů na Sokolovsku k urnám nepřilákala. Volební účast 49,02 procenta byla druhá nejnižší z celé republiky. Menší už měl jen nedaleký severočeský okres Chomutov.


Proč tomu tak je, nedokáže odhadnout ani sokolovský starosta a zároveň senátor Zdeněk Berka (ČSSD).
„Nízká volební účast v našem okrsku je doslova tradice. Volba prezidenta se sice těšila většímu zájmu u voličů než nedávné krajské a senátní volby, ale byla tradičně nízká. Proč tomu tak je, nevím," řekl Berka. Co se týče výsledků prvního kola, tvrdí, že něco podobného předpokládal.


„Volil jsem Jiřího Dienstbiera, ale věděl jsem, že dostat se do druhého kola bude pro něj těžké," nastínil senátor. Jak dodal, tušil, že se v celorepublikovém měřítku probojuje dále Miloš Zeman, ale spolu s ním tipoval Jana Fischera. „Ve druhém kole půjdu volit Zemana. Za prvé ho vnímám jako levicového politika a za druhé není spojen se současnou vládou," dodal Berka.

Sokolovsko jako region je tradičně levicové, má vysokou nezaměstnanost a i poslední krajské a senátní volby tady vyhrávali sociální demokraté spolu s komunisty. Proto i prezidentské volby pravděpodobně vyhrál levicový kandidát.


Nejvyšší volební účastí při prezidentských volbách se může pochlubit Šabina, a to 67,05 procenta. Naopak nejnižší Nová Ves s pouhými 30, 85 procenta.