Představili se na něm především malí nakladatelé, pro které je také určena. S jejich knižní produkcí se zájemci mohli seznámit v neděli na kolonádě Ferdinandova pramene.

"Letos máme druhý ročník a tento festival knih a literatury jsem loni založila v reakci na těžkou situaci, ve které se malí nakladatelé ocitli v době prvního lockdownu," řekl Deníku hlavní organizátorka Klára Khine. "Řada z nich se ocitla ve velmi kritické situaci a vlastně žádné takové akce pro ně nejsou, proto jsme se rozhodli pro ně něco takového uspořádat," doplnila.

Jak dále dodala, v Mariánských Lázních se setkala s dobrým a spolehlivým týmem spolupracovníků. "První ročník se velmi vydařil, přijelo 14 nakladatelů a asi 500 návštěvníků. Pro letošní ročník jsem hrdá na to, že se nám podařilo zrealizovat čtenářské pobyty. Je to vysněný projekt, který mě napadl během lockdownu - že bych si chtěla číst někde v klidu. Tím vznikla idea čtenářského pobytu," dodala.

Základní škola ve Skalné dbá na vývoj ve vzdělání svých žáků. Nedílnou součástí je snaha zlepšovat výsledky svých studentů. S tím je spojené i vybavování učeben například novým učebním materiálem nebo pomůckami.
Škola má nové, moderní učebny, ve školce se věnují ekologii

Pořadatelé vyhlásili na jaře celorepublikovou výzvu, kdy lidé mohli zasílat svoje příběhy. A zhruba ze stovky došlých příběhů vybrali organizátoři tři, které byly ve spolupráci s partnery projektu oceněny pobytem v některém ze tří nejznámějších západočeských lázní.

Program nedělního dopoledne v kolonádě Ferdinandova pramene zpestřila návštěvníkům četbou herečka Anna Polívková. "Akce je to úžasná, takový malý zázrak, že někdo někomu věnuje čas na čtení. Kvůli pandemii jsme všichni měli více času a najednou jsme si uvědomili, že ho umíme i dobře trávit a že není potřeba mít pořád spoustu práce. Že je opravdu potřeba si někdy posedět a jen tak si počíst," řekla herečka Deníku.

Dalším významným hostem letošních Knižních lázní byl spisovatel Jaroslav Rudiš, který představil svůj nejnovější román Winterbergova poslední cesta.