Epidemie koronaviru posílá do karantény stovky lidí, ale čelí mu i lázeňské hotely a sanatoria. Dopad na jejich ekonomiku bude obrovský. Podle ředitele karlovarského infocentra Josefa Dlohoše pro některé menší ubytovací provozovny a penziony i likvidační.

HOSTÉ Z VARŮ MIZÍ

„Nyní je třeba postarat se o klienty, vlastní zaměstnance a o budoucnost lázeňství,“ shrnul neradostné vyhlídky Alexandr Rebjonok, generální ředitel společnosti Imperial. Vedení lázeňských hotelů má totiž nyní svázané ruce. Zahraniční hosté odjíždějí a nové pobyty se podle nařízení vlády prodávat nemohou.

Ilustrační foto.
V Karlovarském kraji ven jen se zakrytými ústy a nosem

NENÍ MOŽNÉ SE BRÁNIT

„Dopad na cestovní ruch bude obrovský. Ruští návštěvníci obdrželi pokyn se vrátit. Až odjedou, jsme na nule. Přežijí tak jen ti nejsilnější. Všechna vládní opatření chápu, ale pro cestovní ruch je epidemie koronaviru katastrofická“ uvedl Josef Dlohoš. Není se totiž jak bránit, například pro hosty připravovat speciální akce ani spustit účinný marketing. Rezervace nových pobytů není možná, protože hosté přijet nemohou. Hotely tak svízelnou situaci řeší nařízenou dovolenou pro pracovníky či je kvůli překážce práce na straně zaměstnavatele pošlou domů a vyplácejí jim pouze šedesát procent platu.

MAGISTRÁT JEDNÁ O POMOCI

Karlovarský magistrát s hoteliéry jedná. Ve spolupráci s novým generálním konzulem Ruské federace Vladimirem Potapkinem připravuje řešení pro klienty, kteří se nemají jak dostat domů. „Vyjednáváme s hoteliéry i ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací o možných opatřeních vlády, která by jim pomohla. I město se snaží řešit jejich finanční problémy,“ uvedla karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Ilustrační foto.
Lázně bojují s nákazou, ale i se šířením internetových lží

Odklad placení pojistného podle ní pomůže jen zčásti. „Hotely a služby ty peníze už nikdy nevydělají. Je zapotřebí vymyslet možnost naprosté úlevy. Již se o mnoha opatřeních na úrovni vlády jedná a věřím, že se připraví taková pomoc, která bude mít pro všechny alespoň zmírňující dopady,“ zdůraznila.

Koronaviru se musel přizpůsobit i hotel Thermal, kam měli návštěvníci do prvních nově rekonstruovaných pokojů přijet začátkem týdne. „Všechno jsme měli nachystáno a hosté byli primárně z Německa. Nové rezervace přijímat nemůžeme,“ uvedl ředitel Vladimír Novák.