Velkému riziku se vystavují lidé, kteří vyhledávají koupání ve volné přírodě a to zejména v odlehlých místech. Jako příklad lze uvést okolí vysohorské Přebuzi, kde je podobně zastrčených a malebně vypadajících jezírek hned několik. Největším problémem je v těchto oblastech chybějící signál mobilních operátorů v případě nouze, zrádná rašelina a nově i výskyt zmijí, které se v minulosti na podobných místech nevyskytovaly.

„Letos můžeme zmiji obecnou potkat nejen na obvyklých místech jako jsou paseky v lese nebo volná prostranství kde se vyhřívají. Stahují se i k vodním tokům a hledají u nich vyhřáté kameny," říká místní znalec přírody Rudolf Kovařík ze Šindelové.

U Šindelové se nacházejí slatinová jezírka Haar, Velké a Malé jeřábí jezero. Nádrže vody jsou pak u cínových dolů v okolí Rolavy a Přebuzi. U posledně jmenovaných jde o nečištěná vodní díla plná bahna. U dalších jde o přírodní, většinou rašelinové útvary. I zde je podle odborníků koupání vysloveným hazardem.¨

„Rašelina ve vodě je zrádná. Uvíznete tam raz dva. Viděl dokonce několik nezodpovědných cyklistů jak rozpálení skočí do vody kterou neznají a pak se diví," říká Kovařík. Přesto sem plavci rádi vyrážejí. „Mám jedno oblíbené místo kousek od Přebuzi. Nikdy mě nenapadla podobná rizika," říká Petr z Kraslic. Jak dále potvrdil, jezdí sem stále více lidí.

„Už to není ta pravá romantika, dnes tu potkávám další a další lidi, dříve jsem zde byl opravdu sám," dodal. K vidění jsou dokonce i zbytky ohnišť, které zde přítomní rozdělávají. Před koupáním v odlehlých a neznámých místech varují i záchranáři. „Může dojít k situaci, kdy lidé v nouzi neumějí popsat místo kde se nacházejí. A zejména v podobně odlehlých oblastech by to mohl být problém. Záchranáři jezdí sem a tam a minuty nabíhají," říká mluvčí záchranné služby Barbora Silná.

Problém se slabým mobilním signálem také znamená to, že záchranáři nejsou poté schopni ověřit zpětným voláním polohu. A pokud signál chybí zcela, nezaměří mobilní telefon ani tísňová linka 112.