„Nejvíce cukroví pečou ti, co mají malé děti. Za prvé chtějí být s nimi doma, a navíc je mohou něco naučit. Jakmile však děti odrostou, často chodí k nám," řekla svůj názor Natálie Ullischová z cukrárny U Cukrářů v Jáchymově. Podle ní se vyplatí jít koupit cukroví v tu chvíli, kdy není potřeba větší množství. „Protože by lidé na pár kousků museli nakoupit dost surovin, které by jim zbyly. Navíc by si museli projít ty nervy. Pokud však pečou pro celé rodiny, určitě se jim to doma vyplatí," dodala Ullischová, která tvrdí, že v kurzu jsou stále vánoční klasiky, jako vanilkové rohlíčky, slepované či pracny. Kilo cukroví vás v Jáchymově vyjde na 285 korun.

Velký zájem o cukroví zaznamenala i pekárna a cukrárna na třídě T. G. Masaryka v Karlových Varech. „K nám chodí lidé hodně ze zvyku. Návštěvu našeho podniku už si spojili s vánoční tradicí. I nám to dělá radost, že se rok co rok setkáváme se stálými zákazníky," řekla prodavačka Eva.

A co letí nejvíce v centru města? „Hit je vánočka, máslové cukroví. Vše pečeme sami a i díky tomu se lidé vrací," dodává usměvavá Eva.

Nevzrůstající, ale ani neklesající zájem o kupované cukroví potvrzuje i Věra Ondrová z cukrárny Ondra, která mé po Karlovarsku hned několik poboček.
„Letos jsme připravili na jeden a půl tuny cukroví," říká hned v úvodu. „Dělali jsme opravdu hodně, co se týče pečení doma, nic takového jsme ve větší míře nezaregistrovali, neboť jsme prodali to, co jsme očekávali a kšefty nám neklesly," vysvětluje Ondrová. Podle ní mají lidé stále stejné chutě a vítězí klasika. „Často děláme mixy, aby si každý přišel na to své," uzavírá své vyprávění s tím, že kilo jejich cukroví  vyjde na 260 korun. Velký zájem byl znát v ostrovské cukrárně na Starém náměstí, kde bylo včera skoro již vše vyprodáno.

„Podle mého k Vánocům pečení patří. Ale chápu, že si chce někdo ušetřit čas a nervy," glosovala Marie Černá z Karlových Varů.