Nejmenšímu kraji v České republice docházejí covidová lůžka. V posledních dnech totiž v Karlovarském kraji rapidně narostl počet pacientů, kteří potřebují intenzivní lékařskou péči a oxygenoterapii. Hejtman Petr Kulhánek proto ještě v pondělí jednal s členy krizového štábu o možných východiscích z této situace.

Už vloni na podzim kvůli nedostatku covidových lůžek musel Karlovarský kraj požádat o pomoc nemocnice mimo region. Nyní uvažuje o vzniku nových covidových lůžek na úkor jiných oddělení – takzvané reprofilaci.

Podle krajské koordinátorky intenzivní péče a lékařské ředitelky karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíkové nemocní přibývali zejména během prvního lednového víkendu.

V nemocnici v Chebu navíc chybí zdravotnický personál, který se potýká s nákazou. „V Sokolově zbývají dvě volná lůžka intenzivní péče, v nemocnici v Karlových Varech jedno, chebská a ostrovská nemocnice už nemají v intenzivní péči volné žádné,“ uvádí krajská koordinátorka s tím, že výrazný nárůst nemocných zaznamenaly i okolní kraje.

I v nich představitelé Karlovarského kraje mapovali případnou volnou kapacitu. Přednostně ji ale chtějí řešit už zmíněnou reprofilaci.

Ilustrační foto
Končí desítky lékařů. Zmáhá je věk i covid

Ta ale nevyřeší další aktuální problém – nedostatek personálu. „Otevírá se možnost navýšení kapacity lůžkové péče v nemocnici Sokolov o 10 lůžek, z toho je část intenzivní péče. Pokud bychom zajistili zdravotnický personál do nemocnice v Chebu, kde chybějí dva lékaři a 10 sester, pak by tam bylo k dispozici 15 lůžek,“ říká hejtman Karlovarského kraje.

„Budeme proto intenzivně shánět zdravotníky z lázeňských zařízení a jednat s vládou o tom, aby se plánované nařízení pracovní povinnosti v téhle situaci týkalo nejen mediků a středoškoláků ze zdravotnických škol, ale také lázeňských či ambulantních sester v primární péči.“ vysvětluje hejtman.

Na včerejší videokonferenci s hejtmany a členy vlády požadavky Karlovarského kraje prodiskutoval. „Nutno říci, že se v této chvíli neobejdeme bez pomoci hasičů. Téměř 40 jich působí na jednotlivých odběrových místech a v nemocnicích. neobejdeme se bez spolupráce covidových center v Nemocnici Mariánské Lázně a v REHOSu Nejdek, která nám trpělivě vycházejí vstříc. Totéž platí o záchranářích a vojácích,“ zdůrazňuje hejtman. O tom, zda a jak se zapojí také lázeňský zdravotnický personál, mezitím jednal uvolněný krajský zastupitel Josef März, a to s vedením města Karlovy Vary a krajské Asociace hotelů a restaurací. „Je ale třeba vyřešit formu pracovního vztahu tohoto personálu, který může figurovat v dotačních anticovidových programech. Rozhodně nechceme způsobit problém zaměstnavatelům, tedy lázeňským zařízením,“ dodává März. Podle něho se nyní ukáže, do jaké míry bude fungovat dobrovolnost, pracovní povinnost je vždy totiž podle něho až krajní řešení. Karlovarský kraj chce znovu požádat o pomoc i sousední Sasko a Bavorsko.